20 Април 2024 г. Събота

Половината софиянци искат промяна в управлението на града

2011-08-14 14:49:39
Над 50 на сто от софиянци искат промяна в управлението на града, но 40 на сто биха гласували за сегашния кмет Йорданка Фандъкова на предстоящите избори. Това сочи проучване на агенция "Ноема", представено днес в на пресконференция.

"Това е парадокс, на който засега нямаме обяснение", коментираха от агенцията в отговор на репортерски въпрос.

Изследването е направено в периода 18 юли - 1 август сред 1000 пълнолетни граждани с интервюта по домовете.

С годините най-наболелите за столичани проблеми остават боклукът /за 25 на сто от анкетираните/, бездомните кучета - 22 на сто и мръсотията - 17 на сто. За първи път като проблем за София е посочена безработицата, макар и само от 6 на сто от участниците в проучването - обикновено това е проблем за малките общини, отбелязаха от "Ноема".

Въпреки че близо половината от софиянци не могат да определят кой от досегашните кметове е бил най-успешен, една четвърт от избирателите определят Бойко Борисов като кмета, направил най-много за София. Изследователите обясняват това с имиджа на Борисов като дейна личност. Сегашният премиер получава най-висока оценка сред всички групи избиратели. Най-високо, 29 на сто, е одобрението сред тези, чиито убеждения са в политическия център, 18 на сто - сред избирателите, които се определят като ляво мислещи. 

Второто място си поделят с равни резултати Йорданка Фандъкова и кандидатът за кмет Стефан Софиянски. Най-високо одобрение те получават от дясно ориентираните избиратели.

Йорданка Фандъкова се възприема като истинския десен кандидат за кмет на София от 40 на сто от всички софиянци, независимо от техните политически убеждения, с превес на дясно ориентираните избиратели - 49 на сто. Следващата позиция в тази "класация" си поделят, отново с равни резултати, кандидат-кметовете Стефан Софиянски и Прошко Прошков.

Фандъкова печели и подкрепата на една пета от избирателите с леви убеждения. Втори е Георги Кадиев, който получава 10 на сто от гласовете - дял, равен на дела на електората на БСП в столицата. 

Ако изборите за общински съвет бяха днес, 36 на сто от избирателите в София биха дали своя глас за листата на ГЕРБ. Това е и партията с най-високо доверие - 41 на сто, в столицата.

Кандидат за президент на ГЕРБ също би събрал най-много гласове - 27 на сто. На второ място е Меглена Кунева с 13 на сто от гласовете, на трето - Ивайло Калфин със 7 на сто. 

Близо една трета от софиянците обаче все още не са взели решение за своя избор, отбелязват от "Ноема". Според тях обединяването в един ден на местните и президентските избори ще повиши избирателната активност - очаква се тя да е около 50 на сто. Хората са по-мотивирани да гласуват за президент, но като отидат в избирателната секция, ще дадат гласа си също за кмет и за общински съветници, според експертите, посочва БТА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати