19 Април 2024 г. Петък

Заловиха боса на скандалната фирма, ужилила туристи

2011-08-13 07:49:11

Собственикът на скандалната фирма „Еврохолидейз” Георги Христов, която измами 226 души с евтини екскурзии до Малдивите и остров Корфу, беше заловен на софийското летище. Това потвърди за Dnes.bg говорителят на Районната прокуратура в Пловдив Галина Минчева. 

Екипи на Граничната полиция чакаха снощи Христов да пристигне на летище Бургас с полет от Лондон, но той така и не дойде. Днес е арестуван на аерогара София.

Вчера следобед в пловдивската полиция сам се е предал друг замесен в измамната схема – Георги Владимиров, който беше обявен за общодържавно издирване. Той е сключвал договорите с туристите във фирмата фантом. След разпит обаче е освободен.

Най-тежката мярка „задържане под стража” пък иска прокуратурата за арестувания по-рано 37-годишен Венелин Качаков с прякор Венко Измамата, който реално въртял престъпната схема. Той се е представял за финансов директор на туристическата фирма и е взел между 300 и 2000 лева от 226 души с обещание, че ще им организира екскурзия до Малдивите и остров Корфу на ниски цени.

„Срещу него са повдигнати обвинения за измама в особено големи размери, като наказанието за подобен вид престъпление предвижда от 1 до 8 години затвор”, коментира прокурор Минчева. 

Бизнесменът е член на структурата на ГЕРБ-Предприемачи в Пловдив и има участие в седем фирми. 

„Няма да има чадър за никого, срещу когото се води разследване. Венелин Качаков ще бъде предложен за изключване от партията пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ”, беше краткият коментар на лидера на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев. 

Сред измамените има и български депутати, чиито имена за момента не се съобщават. 300 хиляди лева е събраната сума от всички туристи, които е трябвало да заминат за екзотичните курорти на 13 август. 

По време на разследването стана ясно, че фирмата е използвала сайт за колективно пазаруване, от който туристите си закупували ваучери за екскурзиите до Корфу и Малдивите. 

До разкриването на измамническата схема се стигнало, след като хората, които заявили пътуване, не открили никого от фирмата дни преди датата за отпътуване. Тогава те подават сигнал в прокуратурата. 

Справка на магистратите сочи, че в края на месец юли сметката на „Еврохолидейз” ЕООД е източена до стотинка и от нея не са правени резервации и каквито и да било плащания в хотели на Малдивите и остров Корфу.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати