Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Август 4
Начало arrow България arrow 32 хил. безработни висшисти: Бол юристи, малко инженери!

32 хил. безработни висшисти: Бол юристи, малко инженери!

  Print E-mail
2011-08-13 07:44:34
източник: dnes.bg

Държавното финансиране на висшите училища да се предоставя само за специалности, за които е установено, че са нужни на обществото и на икономиката. 

Това предлагат от Българската стопанска камара като реформи в средното и във висшето образование.

Съществува реална опасност съвсем скоро да бъдат „оголени" откъм специалисти цели отрасли, което да блокира работата им, предупреждават от структурата. 

Недостиг на кадри имало за всички технически специалности, а кадрите са в повече в специалностите "Бизнес администрация", в "Право" или като цяло в икономическите, социалните и в правните дисциплини. 

Според БСК само 20 процента от всички български студенти учат в най-търсените от бизнеса технически специалности.

В момента над 32 хил. безработни са с висше образование и около 30% от тях са с икономическа специалност или право.

Младите хора, които искат да учат в специалности, с които икономиката ни е "наситена", да се образоват за своя сметка – чрез свободен прием в университетите, настояват от БСК.

Оттам съветват държавата да проучи какви са нужните специалности за обществото и за икономиката и след това да се вземе решение в кои специалности да се финансира.

Друг проблем за бизнеса е феминизирането на учителската професия, застаряването на специалистите в системата на образованието и липсата на мотивация в младите хора да преподават.

От БСК предлагат още семействата с деца, които напускат или не посещават училище, да не получават никакви социални помощи и плащания.

Според друго предложение за реформи в средното образование е да се изгради система от елитни училища за деца, добре владеещи българския език и да се увеличи разширеното изучаване на чужди езици, математика и информатика.

Според БСК трябва да се изгради и система от съвместими електронни регистри – регистър за броя на учениците, отпадащи от училище, за образователния и квалификационен профил на всеки българин, както и регистър на специалистите по отрасли и възраст.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият правосъден министър и лидер на партия "Да, България!" Христо Иванов е изумлен от думите на председателя на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Ханс ван Баален. Шефът на ...
  Новини Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, инфомационните технологии и съобщенията да започне незабавна проверка на концесионирането на пристанищен терминал ...
  Новини Beчe пo cвeтa ce нaблюдaвa нaтиcĸ ĸъм влacтитe зa пoвтopнo пpинyдитeлнo зaтвapянe нa иĸoнoмиĸитe. Πocтoяннoтo тpъбeнe пo мeдиитe, ĸoeтo тpябвa дa yбeди xopaтa дa пpиeмaт ...
  Новини Бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая ...
  Новини Православната църква днес почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Над 300 хиляди българи празнуват имен ден. -   - "Двамата най-ярки апостоли. Те са много различни, но ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?