20 Април 2024 г. Събота

32 хил. безработни висшисти: Бол юристи, малко инженери!

2011-08-13 07:44:34

Държавното финансиране на висшите училища да се предоставя само за специалности, за които е установено, че са нужни на обществото и на икономиката. 

Това предлагат от Българската стопанска камара като реформи в средното и във висшето образование.

Съществува реална опасност съвсем скоро да бъдат „оголени" откъм специалисти цели отрасли, което да блокира работата им, предупреждават от структурата. 

Недостиг на кадри имало за всички технически специалности, а кадрите са в повече в специалностите "Бизнес администрация", в "Право" или като цяло в икономическите, социалните и в правните дисциплини. 

Според БСК само 20 процента от всички български студенти учат в най-търсените от бизнеса технически специалности.

В момента над 32 хил. безработни са с висше образование и около 30% от тях са с икономическа специалност или право.

Младите хора, които искат да учат в специалности, с които икономиката ни е "наситена", да се образоват за своя сметка – чрез свободен прием в университетите, настояват от БСК.

Оттам съветват държавата да проучи какви са нужните специалности за обществото и за икономиката и след това да се вземе решение в кои специалности да се финансира.

Друг проблем за бизнеса е феминизирането на учителската професия, застаряването на специалистите в системата на образованието и липсата на мотивация в младите хора да преподават.

От БСК предлагат още семействата с деца, които напускат или не посещават училище, да не получават никакви социални помощи и плащания.

Според друго предложение за реформи в средното образование е да се изгради система от елитни училища за деца, добре владеещи българския език и да се увеличи разширеното изучаване на чужди езици, математика и информатика.

Според БСК трябва да се изгради и система от съвместими електронни регистри – регистър за броя на учениците, отпадащи от училище, за образователния и квалификационен профил на всеки българин, както и регистър на специалистите по отрасли и възраст.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати