Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Януари 19
Начало arrow България arrow 32 хил. безработни висшисти: Бол юристи, малко инженери!

32 хил. безработни висшисти: Бол юристи, малко инженери!

  Print E-mail
2011-08-13 07:44:34
източник: dnes.bg

Държавното финансиране на висшите училища да се предоставя само за специалности, за които е установено, че са нужни на обществото и на икономиката. 

Това предлагат от Българската стопанска камара като реформи в средното и във висшето образование.

Съществува реална опасност съвсем скоро да бъдат „оголени" откъм специалисти цели отрасли, което да блокира работата им, предупреждават от структурата. 

Недостиг на кадри имало за всички технически специалности, а кадрите са в повече в специалностите "Бизнес администрация", в "Право" или като цяло в икономическите, социалните и в правните дисциплини. 

Според БСК само 20 процента от всички български студенти учат в най-търсените от бизнеса технически специалности.

В момента над 32 хил. безработни са с висше образование и около 30% от тях са с икономическа специалност или право.

Младите хора, които искат да учат в специалности, с които икономиката ни е "наситена", да се образоват за своя сметка – чрез свободен прием в университетите, настояват от БСК.

Оттам съветват държавата да проучи какви са нужните специалности за обществото и за икономиката и след това да се вземе решение в кои специалности да се финансира.

Друг проблем за бизнеса е феминизирането на учителската професия, застаряването на специалистите в системата на образованието и липсата на мотивация в младите хора да преподават.

От БСК предлагат още семействата с деца, които напускат или не посещават училище, да не получават никакви социални помощи и плащания.

Според друго предложение за реформи в средното образование е да се изгради система от елитни училища за деца, добре владеещи българския език и да се увеличи разширеното изучаване на чужди езици, математика и информатика.

Според БСК трябва да се изгради и система от съвместими електронни регистри – регистър за броя на учениците, отпадащи от училище, за образователния и квалификационен профил на всеки българин, както и регистър на специалистите по отрасли и възраст.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини След язовирната стена има някаква черна дупка, в която се губи вода. В това е убеден инж. Атанас Русев, който от миналата година работи по варианти за преодоляване на водната криза в ...
  Новини В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.И светлината свети в тъмнината (Йоан, 1-4)Настъпи светлият християнски празник Рождество Христово! Празникът - наричан у нас още Коледа или ...
  Новини Посрещаме астрономическата зима с топло за сезона време и валежи от дъжд. За 21 области е обявен жълт код за силен вятър.Зимата настъпва тази сутрин, в 6:19 ч.През ...
  Новини Днес преносът на въздушни маси над страната ще е от югозапад и температурите ще се повишават. Над равнинната част от страната ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла и видимостта ще е ...
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?