29 Март 2024 г. Петък

Катаджиите, заработвали по 1500 лв. на ден, са си у дома

2011-08-13 07:43:08

Пътните полицаи, които бяха уличени в системно получаване на подкупи от шофьори в районите на Пазарджик и Пловдив, се прибраха у дома.

 

Всички осем задържани при операция „Палките” в началото на месец юни бяха освободени под „парична гаранция” от Пазарджишкия окръжен съд. 

Находчивите катаджии криели рушветите в полицейски палки с винтове. На ден екип от двама пътни полицаи заработвал средно по 1500 лева. Разследване на вътрешното министерство, продължило два месеца, установило над 1000 случая на взети рушвети. 

Катаджиите умишлено бавели документите на превишилите скоростта водачи и намеквали, че санкцията може да бъде избегната. Тарифата за прикриване на нарушение вървяла между 20 и 50 лева.

Осем от общо 11 арестувани пътни полицаи прекараха в следствения арест два месеца. 

Срещу парична гаранция от 3000 лева Окръжният съд в Пазарджик днес пусна на свобода Стоян Илиев, Петър Михайлов, Георги Бодуров, Марин Инджов, Иво Даскалов, Илия Сотиров и Петър Костадинов. Иван Араланов беше освободен срещу гаранция от 2000 лева. 

„Размерът на сумите, срещу които са пуснати от ареста подсъдимите, са съобразени с финансовите възможности на техните семейства”, съобщиха за Dnes.bg от Съдебната палата в Пазарджик. 

В мотивите за по-леките мерки за неотклонение магистратите са записали, че катаджиите са освободени от длъжност, отнети са служебните им радари и телефони и няма опасност да се укрият, защото имат постоянен адрес. 

Осмината пътни полицаи не са криминално проявени. Решението на съда в Пазарджик може да се обжалва в срок от 3 дни пред Апелативния съд в Пловдив. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати