29 Март 2024 г. Петък

Гангстерската култура - големият проблем на Великобритания

2011-08-13 07:41:24

 

Докато кадрите на пожари и плячкосване петнят имиджа на Великобритания по света, предимно младите размирници и социолозите изразяват съгласие по едно нещо: Случилото се е било просто въпрос на време, пише ДПА.

"Ще продължавам да правя това всеки ден, докато ме хванат. Когато се прибера у дома, нищо няма да ми се случи", каза тийнейджър, натоварен с плячкосани стоки, пред репортер на Би Би Си в Манчестър.

"Затворите са претъпкани. Така че какво ще сторят?", добави той за всеки случай.

10-годишни деца бяха видени да отнасят плячкосани стоки с найлонови торби от магазини в северния град. Те се смееха и шегуваха, подхвърляйки предметите във въздуха със задоволство, преди да изчезнат в страничните улички, за да се изплъзнат на полицията.

За премиера Дейвид Камерън отвратителните сцени, разиграващи се на улиците, подчертават "големия проблем на Великобритания с гангстерската култура", тъй като младежите показват пълна липса на респект към властта и никаква отговорност за действията си.

Проблемът с антисоциалното поведение, който Камерън дефинира като характерна черта за "разваленото общество" на Великобритания, не е нов. При предишното правителство на лейбъристите на бившия премиер Тони Блеър временното въвеждане на полицейски час и т. нар. разпоредби относно антисоциалното поведение се оказаха безнадеждни и впоследствие бяха изоставени.

Макар че социално-икономическата предистория на размириците не може да бъде пренебрегната, бунтовете така или иначе бяха шокиращи за външни наблюдатели.

 

"Само преди няколко месеца Великобритания се отъждествяваше с Хари Потър и кралската сватба, а сега се отъждествява със скандала с подслушването на телефони и с размириците по улиците. Това е голям обрат", каза Рави Сомая, кореспондент на "Ню Йорк таймс".

Френската коментаторка Ан Поаре заяви пред Би Би Си, че размириците се отразяват зле на британското общество.

Великобритания, твърди тя, остава едно от най-неравностойните общества в Европа. "Печалба, спекулации, потребление - това е Светата Троица на Великобритания", каза Ан Поаре.

"Не съм сигурна как ще свърши всичко това", каза Пат Бърн, пенсионирана социална служителка от Лондон. "Проблемът е, че в тази страна има две крайности - богати и бедни. Трябва да намерим средата, както е в Скандинавия", каза тя.

В бедните райони на британските градове бандите са заели мястото на родителите, писа "Индипендънт".

"Тази култура се разпространи във Великобритания като вирус през последните 20 години. Бандите успяват да убедят местните младежи, че по някакъв начин представляват цели квартали, а полицията среща трудности да преобърне представата, че тя представлява врага", пише вестникът.

Проблемът с бандите отдавна тревожи властите и полицията. През 2008 г. проучване на лондонския Център за изследвания на престъпността и правосъдието стигна до извода, че "почти варварски групи от много гневни млади хора" никнат като гъби в по-големите градове.

"Племенната лоялност замести семейната лоялност, а гангстерската култура, основана на насилие и наркотици, е начин на живот", сочи проучването.

Изправени пред безпрецедентна вълна на насилие, плячкосване и разрушения, британските политици и полицейски началници, както и големи сектори от обществото, описват размирниците предимно като "алчна тълпа от бандити и престъпници".

Някои социолози тълкуват плячкосването като "престъпление с цел облага" в епоха на "помощи и бързо забогатяване", но други виждат по-дълбоки причини.

"Трябва да признаем, че тези опустошения разобличават една развалена част от британското общество - съвсем далеч от ценностите и отговорностите, които очакваме от нашите съграждани", каза Гавин Пул, изпълнителен директор на базирания в Лондон мозъчен тръст "Център за социална справедливост".

Не може да има оправдание за насилието, но децата и тийнейджърите, които участват в него, представляват "изгубено поколение", което води живот, лишен от надежда и въжделения и е "отписано от обществото".

Думите на Пул приличат на казаните от млад размирник в Хакни, Източен Лондон, пред Би Би Си: "Няма възможности за всички, няма младежки клубове, където всеки може да отиде и да направи нещо конструктивно. Така че това бе просто въпрос на време".

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати