25 Април 2024 г. Четвъртък

В Швейцария се заговори за въвеждане на валутен борд

2011-08-12 11:34:09
Швейцарската централна банка даде в четвъртък сигнал, че е готова да обмисли немислима доскоро стъпка - да обвърже националната валута с еврото. Този валутен борд за "мощно надценения" швейцарски франк може да действа поне за известно време, съобщава в."Ню Йорк таймс".

Подобна драстична мярка би дошла в отговор на глобалните трусове, които оскъпиха франка. В търсене на убежище от пазарната буря много инвеститори се насочиха към швейцарската валута, което обаче създава сериозен проблем за икономиката на алпийската република.

За последните 12 месеца франкът е поскъпнал спрямо единната европейска валута с 30% до паритетно ниво от 1.0075 на 9 август.

"Доколкото са подходящи за дългосрочната стабилност на цените, временните мерки, влияещи на обменния курс, са в рамките на мандата ни", заяви в интервю в швейцарския в."Тагес Анцайгер" заместник управителят на националната банка Томас Йордан.

"Нищо не е изключено", допълва в друго интервю - за икономическия в."Тан", Жан-Пиер Дантен, член на борда на Швейцарската народна банка.

Връзването на франка с еврото не може да стане бързо и ще трябва да преодолее сериозни правни и политически пречки.

Ще трябва да се внесе поправка в конституцията, регулираща валутата от 1850г. насам. Централната банка ще трябва да предаде част от правомощията си на Европейската централна банка.

Бизнесът няма да е щастлив от обвързването на швейцарския франк с европейския валутен съюз. За мнозина швейцарци обвързването с друга валута е истинска анатема. Те се гордеят, че не страната им не е влязла в ЕС, да не говорим за еврозоната, която според тях само ще отслаби Швейцария.

Това би било драстична мярка, но фактът, че финансисти и политици в Швейцария говорят по този въпрос, дава сигнал, че се изчерпват възможностите на страната за удържане на валутата. Вече има сигнали, че икономиката й се забавя заради скъпалата валута, която прави стоките и услугите й неконкурентоспособни, особено спрямо ЕС, където отива голямата част от швейцарския експорт.

Властите свалиха лихвите почти до нулата миналата седмица, а тази започнаха да печатат франкове, за да намалят обменния им курс, но всичко това има малък ефект.

Силният франк удря тежко и валутите в Централна Европа. Особено в Унгария и Полша преди кризата бяха раздадени много кредити в швейцарски франкове, предпочитани заради ниските лихви. Около 700 000 унгарски домакинства сега трябва да плащат по-големи погасителни вноски, а в четвъртък комисията за финансов надзор предупреди, че много хора, взели заеми в чужда валута, ще закъснеят с плащанията.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати