20 Април 2024 г. Събота

Вестници поискаха от Бойко да спре монопола на ДПС

2011-08-12 06:55:15

Издателите на вестниците "Галерия", "Ретро”, „България днес” и сайта "Гласове" се срещнаха с премиера Бойко Борисов, за да поискат намеса на държавните органи срещу монопола върху медийния пазар от депутатът от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

Веднага след срещата от Комисията за защита на конкуренцията съобщиха, че започва проучване на пазарите на издаване и разпространение на печатни издания.

По-късно на пресконферениция Явор Дачков, Кристина Патрашкова и Недялко Недялков заявиха, че монополът при разпространението на печатни издания ограничава продажбата на техните вестници.

Монополът в медийния пазар и ограничаването на свободата на словото трябва да се спре, заявиха Дачков и Патрашкова.

Двамата журналисти споделиха, че са обсъдили подробно с премиера медийната империя на депутата Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, която укривала други издания на пазара. Целта била издания, извън групата, да не се допускат до щандовете.

 "Голямата цел на тази групировка е завземането на Мултиплекс", заяви Дачков.

От в-к „Галерия", който нашумя със скандалните флашки с разговори на властта, протестираха срещу окрупняването на медийния пазар от страна на Пеевски и Кръстева, усъмнявайки се в обективността и етичността на тяхната журналистика. Изтъкната бе и опасността на това предвид на идващите избори.

„Медиите са невероятна власт. Това е търговия с влияние. Това убива професията", заяви Кристина Патрашкова.

Кристина Патрашкова обяви, че вестникът, в който работи, е прочут с критичността си към правителството. На срещата с премиера редакционната политика на „Галерия" не е обсъждана.

Експанзията на Кръстева и Пеевски на пазара, започнала при предишното правителство, се разраснала и при сегашното, обясни главният редактор на в-к „Галерия" Явор Дачков, който изброи всички издания на групата на двамата и това, че те държат 80% от разпространението на вестници в България. Според него Пеевски е просто „преносител на куфари с пари" на политическа сила.

Кристина Патрашкова отбеляза, че на пресконференцията и няма нито един представител на медии от групата на медийните магнати.

От думите на Дачков стана ясно, че премиерът Борисов се ангажирал да следи отблизо разпространението на вестници у нас, а Кристина Патрашкова заяви, че има данни Пеевски да е разследван за финансови измами. Втора седмица от ДАНС проверявали дали има такова нещо.

Недялко Недялков обясни, че до следващата година „медийният октопод" може да вземе 100% от пазара.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати