18 Април 2024 г. Четвъртък

Камерън: Културата на страха няма да завладее Англия

2011-08-11 14:30:16

Британският премиер Дейвид Камерън заяви днес в парламента, че правителството му действа решително, за да възстанови реда след безредиците, които шокираха страната, предаде Асошиейтед прес.

Камарата на общините на британския парламент бе свикана днес на извънредно заседание въпреки ваканцията на депутатите, за да обсъди кризата, създадена след масовите безредици и грабежи в най-големите мегаполиси на кралството.

Камерън заяви, че участниците в безредиците в английските градове са били движени не от политически мотиви, а от желанието за лесна печалба.
 
По думите му грабежите и мародерството нямат никакво отношение към политическите протести.

Премиерът отново изтъкна, че няма да допусне културата на страха да завладее Великобритания. 

"Правителството носи отговорност да обмисли всички възможни варианти на действие при непредвидени събития в бъдеще, в това число – когато е необходимо – да възлага задачи и на армията, така че полицията да се съсредоточи върху усилията си на фронтовата линия", подчерта премиерът. 

Предвижда се на полицията да бъде дадено правото да настоява хората по улиците да не носят маски, скриващи лицата им, за да могат по-лесно да бъдат идентифицирани участниците в грабежи и вандалски действия.

"Опитваме се и да разберем как хората може да бъдат накарани да използват социалните медии за разпалване на безредици", подчерта той. 

Правителството, полицията и разузнавателните служби анализират необходимостта от въвеждане на ограничения на социални медии като Facebook и Twitter, заяви Камерън. 

Според Ройтерс ограничителни мерки спрямо социалните мрежи в бъдеще вероятно ще се прилагат само при извънредни ситуации.

Камерън заплаши, че всички, които стоят зад организирането на безпрецедентните безредици в големите британски градове, ще бъдат идентифицирани и арестувани. "Всички вие ще си платите", обяви той.

Лондонската полиция започна снощи вълна от обиски с намерение да арестува участниците в безредиците, предаде Асошиейтед прес.

Досега от началото на безредиците само в Лондон са арестувани 900 души, като на 371 от тях вече са повдигнати обвинения в участие в грабежи и вандалски действия. По улиците на британската столица продължават да патрулират над 16 хиляди полицаи.

Правителството обмисля и варианти за изплащане на компенсации на хората и компаниите, пострадали от безредиците, избухнали в края на миналата седмица. 

По думите на Камерън всеки, чието жилище или бизнес са пострадали, може да поиска компенсации по силата на закона за щетите от безредици.

Премиерът окачестви участниците в безредиците като престъпници, опитали се да се възползват от безнаказаността на тълпата. 

За него уличните банди са в сърцевината на проявилия се проблем. Той отрече, че причина за бунтовете е програмата за ограничаване на разходите, която в по-голямата си част още не е влязла в действие. 

Освен това, посочва Ройтерс, съкращенията ще засегнат отчасти и полицията и е възможно това да се отрази на възможностите й да се справя с извънредни
ситуации.

Начинът, по който Камерън и правителството му ще се справят със сегашната криза, може да определи политическото му бъдеще, посочва Ройтерс.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати