28 Март 2024 г. Четвъртък

Пехливанов ще сменя модела на градския транспорт в София

2011-08-11 13:15:44

"Градският транспорт в столицата се е превърнал в хранилка за определени кръгове от хора и фирми, вместо да работи в интерес на гражданите". Това обяви кандидатът за кмет на София от "Атака" Николай Пехливанов на пресконференция, посветена на транспорта в града. 

"Общината плаща на превозвачите на база изминати километри, без да се отчитат никакви други показатели като броя на превозените пътници например. Така тези фирми имат гарантиран приход и нямат мотивация да повишават качеството на услугата, нито да увеличават броя на ползващите я", коментира Пехливанов.

"Така столичани се возят в опасни, некомфортни и бавни превозни средства, като същевременно плащат двойно за това", добави Пехливанов.

Той разкри още, че общината плаща 169 милиона лева годишно за градски транспорт, което представлява 21% от бюджета и е вторият най-голям разход след средствата, отделяни за чистота. С тези пари София поддържа 119 линии и 1441 км маршрутна мрежа.

Едва 57% от този разход обаче се покрива от приходите от прoдажба на карти и билети, а останалите 90 милиона се предоставят от общината. Това на практика е скок с над 100% спрямо 2005 година, когато общинската дотация за превозвачите на София е била 48 милиона лева.

Ръстът на общинската субсидия обаче не означава по-малко пари от джоба на гражданите – билетът за пътуване през тези 6 години е поскъпнал с над 40%, посочи още Пехливанов.

"Целта на фирмите е ясна – тя не е да превозват хората качествено и удобно, а да въртят километри, за което да получават повече и повече пари. Така вместо транспорт, имаме превоз, но хората не са чували с картофи", заяви Пехливанов.

"Липсва и система за контрол на гратисчиите - независимо дали пътниците са редовни или не, общината плаща с парите на данъкоплатците и така поддържа порочната система, по която функционира столичният транспорт в момента", допълни кандидатът за кмет. 

За да се подобри транспортът в столицата, е необходим пазарен модел на работа, категоричен е Пехливанов. Като възможни решения той предложи въвеждане на нова методика за изчисляване на услугата и заплащане на превозен пътник, а не на километри.

Контролът може да се реализира само при наличие на електронна система, затова задължително по време на неговото управление ще бъде внедрена такава. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати