28 Март 2024 г. Четвъртък

Искат "бърза писта" за министрите в контрола

2011-08-11 12:54:43

Парламентарният контрол е предимно формален, неефикасен и недостатъчен. 

Това се посочва в доклад на Института за модерна политика за състоянието на парламентарния контрол в първите две години от мандата на 41-вото народно събрание. Удобно бягство на парламента от отговорност за състоянието на правораздаването и неефективен контрол върху изпълнителната власт”.

Парламентарният контрол върху Министерския съвет в този си вид е повече празна петъчна говорилня, отколкото механизъм за прозрачност и отчетност на властта. 

Често контролът е сведен до ненужна формалност, а самите отговори на министрите съдържат повече бюрократичен формализъм, отколкото осъзната политическа отговорност и визия за съответната политика. 

Това са само част от изводите в доклада. 

Затова от Института за модерна политика предлагат да се въведе „бърза писта” за задаване на нетърпящи отлагане въпроси към министрите в рамките на парламентарния контрол. 

Става въпрос особено за секторите, които са обект на сериозни критики от страна на Европейската комисия – правосъдието и вътрешните работи, както и по икономическите проблеми в условията на криза. 

Като пример се посочва слабата активност на депутатите върху работата на министъра на правосъдието Маргарита Попова. 

В средата на мандата към нея са отправени общо 59 въпроса и питания, което поставя правосъдния ресор на 14-о място по интерес на народните представители от общо 16 министри. 

„Намираме това за парадоксално несъответствие с остротата на проблемите в системата на правосъдието и хроничните негативни оценки на Европейската комисия“, смятат от Института.

Предлага се в определен пленарен ден да се отдели например половин час за кратки отговори до 5 минути от страна на министрите на писмени въпроси от народни представители, зададени най-късно 24 часа по-рано. 

При отсъствие на съответния министър от страната би следвало да се предвиди задължително представяне на писмен отговор в същото заседание без отлагане. 

Подобна процедура би дала възможност за своевременна и адекватна реакция от страна на депутатите при възникване на остри проблеми от обществения и икономическия живот на страната, смятат от Института. 

Оттам подчертават, че за въвеждането на такава процедура за „блиц” парламентарен контрол са достатъчни само промени в Правилника за организацията и дейността на НС, тъй като е в пълно съзвучие с конституционната рамка на парламентарния контрол.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати