25 Април 2024 г. Четвъртък

Труден дуел Плевнелиев–Кунева

2011-08-11 12:47:21

Строителният министър Росен Плевнелиев би спечелил битката за президентския пост на балотаж, ако той е кандидатът на ГЕРБ за „Дондуков“ 2. 

Това показват данните от последното социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено в периода 28 юли – 4 август. 

Ако на евентуален втори тур на президентските избори се явят Кунева и Плевнелиев, битката се очаква да бъде трудна. Данните показват, че все пак строителният министър би спечелил с 29% срещу 27% за независимия кандидат-президент. 

Ако на втория тур обаче са Плевнелиев и кандидатът на БСП Ивайло Калфин, данните показват категорична победа за най-рейтинговия министър в кабинета на Борисов . Той би спечелил с 35% срещу 17% за червения кандидат. 

При хипотетичен втори тур между Калфин и Кунева, първият ни еврокомисар би спечелила убедителна победа с 31% срещу 16% за социалиста. 

Управляващите се намират в период на известна стабилизация на общественото доверие, отчитат още социолозите. 

След пика на негативни оценки през пролетта се наблюдава известен спад на негативните очаквания за икономиката и семейните бюджети.

Отрицателните оценки за управлението обаче остават по-високи от положителните.

Мнозинството българи – 57% – продължават да твърдят, че страната ни върви към по-зле като цяло, но техният дял спада с около 5-6 пункта в сравнение с предните месеци. 

25 на сто смятат, че България върви към по-добро. 

С около 7% спадат и негативните очаквания за икономическото развитие на страната за следващите 12 месеца – от 42% на 35%. 

Леко се подобряват и очакванията за личното и семейното материално положение. 

34 на сто смятат, че материалното положение на семейството им през следващите 12 месеца ще остане същото, 31 на сто – че ще се влоши, а 16 на сто – че ще се подобри. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати