28 Март 2024 г. Четвъртък

Как една индивидуална измама удря колективното пазаруване

2011-08-11 07:36:44
Сайтът за колективно пазаруване grabo.bg, откъдето 226 българи са купили по-евтина почивка на Малдивите и гръцкия остров Корфу, но са били измамени, ще обезщети клиентите си, след което ще търси парите от организатора на екскурзията "Еврохолидейз" ЕООД.

В същото време един от представителите на фирмата - Венелин Качаков, беше арестуван, а други двама се издирват. В случая има и "косвени жертви" - лицензираният туроператор "Еврохолидейс" вече съобщи, че имиджът му е силно пострадал, въпреки че няма нищо общо с "Еврохолидейз".

Отделно доверието в набралите скорост сайтове за колективно пазаруване е разклатено.

Как се стигна дотук

През юни и юли на сайта grabo.bg се появяват оферти за почивка на Малдивите и остров Корфу с намаления, надхвърлящи 50%. Те са предложени от "Еврохолидейз" EООД, която се представя като туроператор с дългогодишен опит и "милиони доволни клиенти". Офертите са за настаняване в два хотела и са предложени различни варианти за дати и транспорт.

Хора от цялата страна купуват 98 ваучера за Малдивите и 128 за Корфу, като предплащат по банков път почивките и получават фактури. По информация на "Дарик радио" сред тях има депутати и служители на МВР.

С наближаване на първата дата на пътуването - 13 август, част от туристите опитват да се свържат с "Еврохолидейз", за да получат ваучерите и самолетните билети. Никой обаче не отговаря на посочените телефони, а офисът на компанията в Пловдив е затворен.

Един арестуван, двама се издирват

След като сигнал за случая стига до полицията и прокуратурата, започва разследване. Установено е, че няма предплатени или резервирани места от  "Еврохолидейз" на Малдивите и Корфу, както и за самолетни билети. Всички пари от банковата сметка, по която туристите са изпращали сумите за почивките, са били изтеглени в края на юли.

От районната прокуратура в Пловдив съобщиха, че вчера е арестуван Венелин Качаков, който се представял за финансов директор в "Еврохолидейз". По информация на "Дарик радио" той е член на областната организация на ГЕРБ, откъдето съобщили, че ще бъде изключен.

В момента се издирват още двама души от "Еврохолидейз" - управителят на компанията Георги Христов и Георги Владимиров, съобщи говорителят на пловдивската прокуратура Галина Андреева пред "Дневник". Разследването е за измама в големи размери, за което Наказателният кодекс предвижда до 8 години затвор.

Вчера от сайта grabo.bg съобщиха, че обмислят да обезщетят клиентите и впоследствие да търсят парите от  "Еврохолидейз". "Все още търсим юридическата форма, тъй като не сме страна по договора", каза пред "Дневник" съдружникът в сайта Никола Марков.

По думите му се обмисля вариантът да бъде предявена вид цесия за сметка на онлайн платформата, а след това да се заведе колективен иск срещу "Еврохолидейз".

Кои са "Еврохолидейз"


Компанията "Еврохолидейз" EООД е собственост на родения през 1986 г. Георги Христов, който е и неин управител. Той я купил тази година от Димитър Клатуров от Плевен за 5 хил. лв. Няколко месеца преди сделката "Еврохолидейз" е преобразувана от ООД в ЕООД, след като единият от съсобствениците - Маргарит Клатуров, прехвърля дела си на Димитър Клатуров.

Справка в системата ДАКСИ показва, че Христов е купил още една фирма - "Лукс арт дизайн", с предмет на дейност брокерски, издателски и маркетингови услуги. Той е собственик и на две строителни дружества - "Лейк парк" и "Слав инвест груп". По информация на пловдивските медии 25-годишният Христов е бил безработен и се издържал от социални помощи, преди да навлезе в туристическия и строителния бизнес.

Справка на "Дневник" в регистъра на туроператорите показа, че "Еврохолидейз" има лиценз единствено за турагентска дейност, издаден през 2005 г. Това означава, че по закон е нямала право да организира почивки, каквато дейност е предлагането на пакети за пътуване в чужбина. От икономическото министерство съобщиха вчера, че въпреки издадения преди шест години лиценз той не е бил връчен на фирмата, тъй като не се е явил неин представител.

След продажбата на компанията през април тази година новият собственик на "Еврохолидейз" не е подал уведомление до министерството за промяна на обстоятелствата, както изисква законът. От сайта grabo.bg признаха, че са разбрали тази информация впоследствие. И добавиха, че офертите за Малдивите и Корфу са им били представени като резервационни услуги, макар че и тази дейност може да се извършва само от лицензиран туроператор.

Косвени "жертви"

Покрай случая с измамените туристи и съобщенията за него от туроператора "Еврохолидейс" ООД съобщиха, че имиджът им е силно пострадал, въпреки че нямат нищо общо с "Еврохолидейз".

"Изпращаха ни заплашителни имейли, подаваха жалби за обезщетения, въпреки че "Еврохолидейз" в Пловдив няма нищо общо с нас", каза управителят на дружеството Наалян Генджева.Фирмата се съветва с юристи дали може да предприеме нещо, тъй като "Еврохолидейз" използва абсолютно същото име като "Еврохолидейс" на английски.

Случаят може да намали и доверието в колективното пазаруване онлайн, което все още е млад бизнес за страната. На този етап компаниите от сектора казват, че няма сериозен отлив на клиенти.

"Случилото се с grabo.bg е неприятен инцидент, от който не е застрахован нито един от сайтовете", коментираха от конкурентната компанияwww.kolektiva.bg. Според тях след този случай всички, които ползват услугите на портали за колективно пазаруване, ще станат "още по-внимателни какво и от кого купуват".

Съвети за безпроблемно пътуване

- При избирането на почивка в чужбина винаги проверявайте дали компанията организатор има лиценз и валидна застраховка "отговорност на туроператора". Справка може да бъде направена в публичния регистър на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма http://www.tourism.government.bg/bg/tregister.php?menuid=62&id=2 
- При купуване на пакет от туристически агент (който също трябва да бъде вписан в регистъра) потърсете същата информация за туроператора, който организира почивката
- Туроператорите съветват преди пътуването да направите проверка в избрания хотел дали има резервация на ваше име, както и при туроператора, в случай че почивката е купена от турагент
- Жалби за неполучени по договор услуги от туроператор могат да бъдат подавани в Комисията за защита на потребителите
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати