19 Април 2024 г. Петък

НЕК: Атомстройекспорт не изпълнява договорите за "Белене"

2011-08-11 07:28:14

Националната електрическа компания (НЕК) не е съгласна с изводите, направени от руската компания "Атомстройекспорт" относно изкупуването на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене". Това се посочва в съобщение на НЕК.

Съгласно рамковия договор, сключен през 2007 г. от двете компании, НЕК продава, а "Атомстройекспорт" придобива оборудването, което се намира в АЕЦ "Белене" и не подлежи на интегриране в новия проект за изграждане за обща стойност 205 000 000 евро. Към договора е приложен подробен списък на оборудването, уточняват от НЕК.

В рамковия договор се определя срок на действието му до края на 2008 г., като впоследствие срокът е удължен до 31 март 2011 г. с допълнение към документа. От НЕК съобщават, че в писма от "Атомстройекспорт" до българската компания от юни и юли тази година, както и в прессъобщение от вчера се посочва, че купувачът отказва да изкупи останалото оборудване на стойност приблизително 40 215 000 евро, защото срокът на рамковото споразумение е изтекъл.

Според НЕК обаче рамковият договор следва да се тълкува като срок, в който трябва да бъде осъществена транзакцията, а след изтичането на този срок "Атомстройекспорт" изпада в забава и носи отговорност.

 

Уговорката, че останалото оборудване на площадката ще бъде изкупено, се съдържа и в основния договор за АЕЦ "Белене" и е била определяща за избора на "Атомстройекспорт" като изпълнител на проекта, посочват от НЕК.

Както в рамковия договор, така и в основния договор няма нито една уговорка, че е възможно при определени условия да не бъде изкупено цялото оборудване от площадката, подчертават от НЕК.

При това положение отказът на "Атомстройекспорт" представлява неизпълнение на двата договора, категорични са от българската компания.

НЕК заявява, че ще защитава своите интереси и интересите на българската държава с всички законови средства.

Според пресата в Москва обаче руската държавна корпорация "Росатом" е готова да отстъпи пред България, но само след като започне изграждането на АЕЦ "Белене". Това пише в. "Комерсант".

Главният изпълнител на проекта за АЕЦ "Белене" – "Атомстройекспорт", дъщерна структура на "Росатом", може да изкупи старото оборудване на площадката й от българската Национална електрическа компания (НЕК). В замяна обаче София ще трябва да започне строителството на централата, отбелязва всекидневникът, като се позовава на руската компания.

Българските възложители заплашват "Росатом" с иск за 61 милиона евро, но от "Атомстройекспорт" твърдят, че София сама се е отказала да поднови договора за изкупуване на оборудването.

При все това вчера двете страни започнаха преговори по спорния въпрос, посочва изданието.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков e потвърдил вчера пред "Комерсант", че е запознат с предложението на "Атомстройекспорт".

Той обаче е отказал да го коментира, "за да не се получи пак говорилня в противоположни посоки".

Първият вицепрезидент на "Атомстройекспорт" Владимир Савушкин заяви вчера, че компанията е "готова да предложи за обсъждане различни варианти по въпросното оборудване, но само в контекста на реализирането на основния проект", информира вестникът.

Според "Атомстройекспорт" в момента "няма нито юридически, нито фактически основания за изкупуване" на оборудването, тъй като срокът на съответния договор е изтекъл, а договорът за главен изпълнител все още не е подписан, добавя "Комерсант". 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати