29 Март 2024 г. Петък

Марко Поло е стигнал до Черно Море, но не и до Китай

2011-08-10 15:48:30

Един от най-големите пътешественици на света може да се окаже обикновен лъжец. Марко Поло всъщност никога не е стигнал до Китай, а е преразказал впечатления на свои приятели търговци, съобщи "Дейли мейл".

Според екип италиански археолози венецианският приключенец никога не се е придвижвал по-далеч на изток от Черно море. А всички истории за загадъчните земи на Ориента, за това как прекарал години в Китай и Далечния изток като търговец, били чиста измислица.

Всички разкази той събира в книгата "Пътешествията на Марко Поло", в която описва приключенията си в Персия, Азия и Далечния изток през периода 1271–1291 година. Особено място той отделя на връзките си с великия Кубилай хан, монголския управник, внук на Чингис хан, който основава китайската императорска династия Юан и става китайски император.

Специалистите, провеждащи научни изследвания в Япония, изказаха силни съмнения относно истинността на пътешествията на средновековния апенински герой. Според техни твърдения, публикувани в сп. "Фокус Стория", имало многобройни и доста съмнителни пробойни в описанията на Марко Поло за неуспелите опити на Кубилай хан да завладее Япония през 1274 и 1281 година.

"Марко е объркал двете нападения, като е смесил детайлите от първата експедиция с тези от втората, твърди ръководителят на проучването проф. Даниеле Петрела от Неаполския университет. Пътешественикът описва как бойната флота на Кубилай е отплавала от Корея и е била застигната от тайфун, преди да достигне до японския бряг. Но това е станало чак през 1281 г. Възможно ли е пряк свидетел да обърка две събития, които са се случили със седем години разлика?"

Петрела твърди, че описанията на Марко Поло за монголските кораби изобщо не съответстват на останките, които учените успели да извадят от японското крайбрежие. Според великия венецианец плавателните съдове били с пет мачти, а откритите всъщност имали три.

Археолозите изловили Марко Поло и в други неточности, които поставят под съмнение истинността на неговите разкази. В своята книга той винаги използва местните наименования на градове и местности. Но когато става дума за Китай и Монголия, той употребява персийските им наименования.

Пътешественикът твърди, че бил нает като емисар в двора на Кубилай хан, но името му не фигурира никъде в педантичните китайски хроники. Археолозите се съмняват, че цялата книга на Марко Поло е била дело на съкилийника му на име Пиза. Исторически факт е, че той лежи в затвора в Генуа до 1299 г., след като е пленен от генуезците, които тогава враждуват с венецианците.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати