25 Април 2024 г. Четвъртък

Дянков: Ще има още едно увеличение на минималната заплата през пролетта на 2012 г.

2011-08-10 15:01:02
Финансовият министър Симеон Дянков е поръчал анализ за ценообразуването на мобилните услуги. Това съобщи той в сутрешния блок на Би Ти Ви, като поясни, че ще се анализират данните не за 2-3 г. назад, а за последните 7-8 години. Ще се направи сравнение на цените на мобилните оператори в България и в други европейски страни. Според министъра навсякъде цените вървят надолу, но у нас това става с много по-бавен темп. Преди две-три години цените в страната са били много по-високи от средното за Европа, подчерта Дянков.

Минималната работна заплата ще се увеличи на 270 лв. от 1 септември, потвърди министърът и съобщи, че през пролетта на 2012 г. се очаква следващо повишение. Всяка година в летните месеци средната заплата спада заради туризма, коментира Дянков данните на НСИ за намаляване на заплатите през май и юни. Очакваният дефицит за юли е 40-60 млн. - много по-малко от очакваното, похвали се още той.

На въпрос дали е възможно банките да се оправдаят с кризата и пристъпят отново към едностранно вдигане на лихвите Дянков отговори отрицателно. По думите му няма причини за ръст по лихвите по кредитите и за увеличение на безработицата.

Правителството не планира да строи рафинерии, заяви министърът по повод на грамата, публикувана от Wikileaks, от която става известно, че български официални лица са разговаряли през 2009 г. с тогавашния американски посланик Нанси Макълдауни за изграждане на конкурентна на "Лукойл" рафинерия. Това могат да го мислят само комунисти, коментира той.

Относно решението на съда да отмени решението за отнемането на лиценза на "Лукойл", Дянков заяви, че Министерството на финансите и митниците са си свършили работата. Няма задкулисни игри и сделки с Русия, каза още той, правителството просто спазва законите. Дянков припомни, че приходите от акцизите за алкохол са се увеличили 15 пъти спрямо 2009 г., след отнемането на лиценза за данъчни складове на алкохолни фирми. 

На въпрос за даренията на МВР, той каза, че това е министерството с най-висок бюджет и че парите би трябвало да стигнат, ако се използват ефективно. По думите му през последните две години МВР работи при много по-голяма прозрачност отколкото е работело преди.

Финансовият министър коментира, че цените на златото на световните пазари са много високи и че според него те ще падат. Не бих купувал злато, каза Дянков.

Можем да вярваме на Standard & Poor's, коментира той свалянето на кредитния рейтинг на САЩ и каза, че във всички анализи има забавяне - и на Световната банка, и на МВФ, и на Европейската комисия.

Той повтори тезата си за стабилността на българските финанси и за фискалната стабилност на страната и добави, че западните страни имат какво да научат от нас.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати