27 Април 2024 г. Събота

"Епъл" блокира продажбите на най-голямата заплаха за таблетите си

2011-08-10 14:58:51
"Епъл" (Apple) взе една от най-големите си победи в борбата за интелектуална собственост срещу "Самсунг" (Samsung), след като германски съд временно забрани на корейската компания да продава своя нов таблет Galaxy Tab 10.1 в почти целия Европейски съюз.

Съдебното постановление идва само седмица след като "Самсунг" беше принудена да забави пускането на новия си таблет в Австралия заради подобен иск за нарушаване на интелектуалната собственост на "Епъл", припомня "Ройтерс".

Компанията от Купертино обвинява южнокорейския гигант, че неговите смартфони и таблети са "грубо" копие на iPhone и iPad. Затова американската корпорация заведе редица искове в САЩ, Австралия и други. В отговор на това "Самсунг" заведе контраискове срещу "Епъл".

Първоначалното постановление на регионалния съд в Дюселдорф забранява продажбата на новия 10-инчов таблет Galaxy Tab 10.1 на корейския производител в почти целия ЕС без Холандия. В Страната на лалетата тече отделно съдебно производство и затова забраната не важи там. "Самсунг" може да обжалва постановлението, но дотогава то ще бъде в сила. Корейският производител може да стори това в рамките на четири седмици.

"Няма съмнение, че това постановление ще окаже негативен ефект на "Самсунг". Компанията се сблъсква с "Епъл" на няколко фронта и това може да доведе до временен спад в продажбите и увеличение на съдебните им разходи", коментира Лий Сеунг Ву, анализатор в Shinyuoung Securities в Сеул.

От "Епъл" потвърдиха, че местният съд в Дюселдорф е одобрил предварителното постановление срещу Galaxy Tab 10.1, като те обвиняват южнокорейския производител, че грубо копира i-продуктите. "Не е просто съвпадение, че последните продукти на "Самсунг" приличат много на iPhone и iPad както по форма и дизайн, така и по интерфейс и дори като крайна опаковка", заяви говорителят на компанията в Лондон Адам Хоуърт.

Той допълни, че това копиране е неправилно и "Епъл" ще защитава своята интелектуална собственост. От американската корпорация не коментираха защо са пуснали отделен иск в Холандия. Според експертите "Епъл" е възприела съдебните дела срещу "Самсунг" като основна стратегия в борбата между двете компании за пазара на таблети.

"Стратегията, която "Епъл" е приела, цели напълно да попречи на "Самсунг" да наложи новия си таблет на пазара", коментира Натан Маток, адвокат в Marque Lawyers в Сидни. Galaxy Tab 10.1 е последният модел на таблета на южнокорейската компания – Galaxy Tab, който използва операционната система Android 3.0 Honeycomb на "Гугъл".

Новата версия разполага с 10.1-инчов екран и така вече може директно да се конкурира с джаджата на "Епъл" - iPad 2. Предишният Galaxy Tab разполага със 7-инчов екран и така той е по-малък от устройството на Стив Джобс, което е с 10-инчов екран. От южнокорейския гигант обявиха, че ще обжалват постановлението и ще защитават своята позиция, че не са нарушили интелектуалната собственост на американската компания.

"Постановлението е издадено, без да бъде известен за това "Самсунг", както и без да се изслуша позицията на компанията или да се предоставят доказателства в наша защита", обявиха от южнокорейската компания.

Без патенти за мобилните устройства технологичните производители са уязвими от съдебни искове, които могат да завършат с изплащането на пропуснати ползи или в най-лошия случай да бъдат принудени от конкурентите си да изтеглят своите продукти от пазара. "Самсунг" и "Епъл" започнаха през април своеобразна съдебна война над патенти за смартфони и таблети. Устройствата от серията Galaxy се смятат за едни от най-сериозните конкуренти на продуктите на "Епъл".

За азиатската компания има два варианта – да пусне обновена версия, която не нарушава патентите за дизайн, които се държат от корпорацията от Купертино, или да им изплати пропуснати ползи. "Този проблем ще бъде изчистен чрез извънсъдебно споразумение между двете компании.

Най-вероятно ще си стиснат ръцете и всичко ще продължи", заяви Питър Елстън, стратег в Aberdeen Asset Management Asia. До редакционното приключване нямаше коментар от "Самсунг" как ще се отрази забраната на българския пазар.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати