20 Април 2024 г. Събота

Стрелците от Хаинбоаз искали да бягат от страната

2011-08-10 12:11:03

Двама от задържаните за стрелбата по великотърновския бизнесмен Атанас Атанасов днес е трябвало да напуснат България. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

Арестуваните за престъплението планирали да бягат към Европа.

Полицията е намерила изхвърлена чанта от групата, стреляла по бизнесмена. Захвърленият сак е открит на влизане в Габрово преди Околовръстния път. 

В чантата имало автомат „Калашников” с пълнител и 30 патрона с муфа за заглушител, пистолет с 15 патрона, две тротилови шашки по 200 грама и две тротилови пресовки по 200 грама. 

Служителите на реда намерили в нея също два електродетонатора, две радиостанции, две заглушаващи устройства, сканиращо устройство и черна маска с прорези за очите и устата.

В изоставеното БМВ, управлявано от групата, е намерено известно количество червен пипер, който се използва, за да заблуди полицейските кучета.

„Самото оръжие на извършване на престъплението и целият богат арсенал означават, че тази група е била добре подготвена, за да извършва подобни грабежи на територията на страната”, каза министър Цветанов пред „Фокус“.

 

Първоначално министърът съобщи, че за стрелбата са задържани трима, но официално от МВР оповестиха, че за престъплението са закопчани четирима - трима криминално проявени българи и чужденец - по документи от Гватемала.

33-годишният И.В. и чуждият гражданин са задържани в столицата, а в Габрово са заловени другите двама българи. Единият от тях е 37-годишният брат на столичанина И.В.

33-годишният мъж от София е с богато криминално минало. През 1997 г. има условна присъда за грабеж, излежавал  е ефективна присъда от три години и половина за грабеж, а през 2009 г. е регистриран за нелегално преминаване през границата.

Брат му М.В. е излежавал 5-годишна присъда от 1998 г. за грабеж.

Вторият мъж, задържан в Габрово, през 1973 г. има регистрация за кражби, шест години по-късно - за приготовление за убийство, през 2000 г. - за измама, а година след това получил ефективна присъда за изнасилване.

Според събраната информация по линия на международния обмен задържаният чужд гражданин е регистриран за извършени грабежи в Португалия и Испания.

Припомняме, че бизнесменът Атанас Атанасов, който е собственик на магазин за сателитна техника и официален представител на "Булсатком" за региона, беше прострелян на 3 август в автомобила си край с. Въглевци на главния път за Стара Загора. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати