29 Март 2024 г. Петък

Големите борсови сривове досега

2011-08-09 16:31:27
Спекулантите на фондовите пазари използват думата "crash" (срив, крах), за да означат внезапно и силно поевтиняване на акциите.

На практика това определение се прилага, когато котировките са се понижили с над 20 процента за няколко дни.

Основните борсови сривове:

1637 година: Крахът на цените на лалетата. Манията по лалетата доведе до първото спукване на спекулативен икономически и финансов балон в световната история. Спекулациите са били основани на търговията с луковици на лалета, чиято цена е достигнала невероятни висоти, преди да спадне през 1637 година. През 1642 година, вече след срива, цената на лалетата не надхвърляла една десета от стойността им, а 100 години по-късно - две стотни.

1720 година: Сривът във Великобритания след спукването на спекулативния балон, предизвикано от фалита на компанията South Sea и на банката Low.

1882 година: Крахът на Union Gеnеrale. Фалитът на тази католическа френска банка довежда до фалит и на много борсови посредници. Борсите в Лион и Париж са разтърсени, а Франция затъва в икономическа криза.

Класически пример за това явление е сривът на Нюйоркската борса през 1929 година - "черният петък", който поставя началото на световна икономическа криза.

"Черният понеделник" на 19 октомври 1987 г. пък е денят на първия борсов срив след Втората световна война. Индексът Дау Джоунс се понижава с 22,6 процента за един ден и силната низходяща тенденция достига всички важни търговски площадки в света. Преди този момент за две години Дау Джоунс е нараснал двойно. Според оценките на икономисти няма конкретна причина за този борсов срив, който е изострен от увеличаващата се автоматизация на търговията.

През април 1990 година японският индекс Никкей се понижава с близо една трета от стойността си. Сред причините са слуховете за опасни банкови кредити за сделки с недвижими имоти и други нередности във финансовия сектор. След като банките ограничават кредитирането, много компании имат затруднения и страната изпада в дългогодишна рецесия.

1998 година: Руският крах. През август рублата поевтинява с 60 процента за 11 дни (като само на 27 август губи от стойността си 17,13 процента). Русия изпада в икономическа и парична криза, която отчасти е свързана с азиатската финансова криза от 1997 година. Спекулативният американски фонд LTCM, който се занимава с облигации, се спасява от крах благодарение на намесата на американската централна банка, която желае да избегне ефекта на доминото на финансовите пазари.

2000 година: Краят на интернет балона. Спекулативният балон около борсовите акции, свързани с интернет и новите технологии, се пуква. След рекордите 5048,62 пункта на 10 март индексът Nasdaq, който обединява акциите на високотехнологични компании, се срива с 27 процента пред първите две седмици на април и с 39,3 процента за година. Този спад се отразява на всички пазари, свързани с новите технологии.

На терористичните удари от 11 септември 2001 година в САЩ борсите реагират с паническа разпродажба на активи. За няколко дни германският индекс DAX се срива с над 2100 пункта. Въздушните превози и туризмът са сред икономическите сектори, които са особено силно засегнати от атентатите.

2002 година: Фалшифицирането на счетоводните сметки на енергийния американски гигант Enron и измамата на американската телекомуникационна компания Worldcom разтърсиха световните борси.

В началото на 2008 г. опасенията от рецесия водят до сътресения на пазарите. На борсите паниката се разпространява, достигайки и Франкфурт. На 21 януари DAX се понижава със 7,16 на сто, което в процентно отношение е най-силният спад от терористичните удари през 2001 година. 

Нов срив има през есента на 2008 г. заради фалита на банка Lehman Brothers. Последиците от ипотечната криза в САЩ се разпространяват на американските и световните финансови пазари. От януари до октомври основните борсови индекси губят между 30 и 50 процента, като загубите са особено големи при много от сесиите през октомври.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати