23 Април 2024 г. Вторник

Волен осъди Слави за клевета. Дължи му 45 бона

2011-08-09 12:42:58

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров осъди телевизионния водещ Слави Трифонов за неверни и обидни твърдения към него, отправени от екрана на bTV.

Те били изречени от шоумена в предаването му "Шоуто на Слави" на 23 и 27 юни 2005 г.

На 19 юли тази година Софийският градски съд реши Трифонов да плати на Сидеров 45 хил. лв. обезщетение, както и разноските по делото от 479 лв. и натрупаната лихва.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Магистратите по делото са разгледали записи на предаванията на шоуто. От тях станало ясно, че Трифонов е отправил обида към Сидеров, наричайки го "фашист" и "фюрер".

Според шоумена това е "политическа метафора", но магистратите не са приели оправданието му, посочва партийният вестник на националистите.

"Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия, са обидни квалификации, защото внушават отрицателни качества като безчовечност и жестокост, а не визират политико-идеологическа принадлежност или ориентация.

Квалификацията "фюрер" се свързва със зверствата, извършени от Адолф Хитлер, и е обида, внушавайки отрицателни качества на отричана и осъдена от световното общество историческа личност", пише в решението на съда.

"С изказването си в предаването си от 23 юни 2005 г. ответникът (Трифонов – б.р.) е наклеветил ищеца, казвайки за него позорно обстоятелство, а именно, че Волен Сидеров е изрекъл израза "циганите на сапун".

Въпреки обясненията на ответника, че лично е чул Волен Сидеров да изрича тези думи по телевизия СКАТ, такова обстоятелство не бе установено по делото", констатират съдиите и посочват, че съгласно Наказателния кодекс това е клевета.

"Свободното изразяване на мнение при общото правило трябва да не вреди другиму – да оклеветява личността и да уронва престижа и достойнството му", аргументират се магистратите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Лайфстайл


Новини
Международния ден на жената всяка година се чества на 8 март като ден, който почита борбата за равни права на жените по цял свят. На този ден се честват икономическите, политическите и обществените ...
Новини
Днес почитаме св.Трифон.Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.Роден ...
Новини
Брад Пит спечели Оскар за поддържаща мъжка роля. Наградата му се присъжда за ролята във филма "Имало едно време в Холивуд".Актьорът победи конкуренцията на Антъни Хопкинс, Том Х ...
Новини
Актьорът Кърк Дъглас е починал вчера на 103-годишна възраст. Новината съобщи неговият син Майкъл Дъглас пред сп. "Пийпъл", цитиран от Ройтерс. "С огромна тъга аз и моите братя ...
Новини
Актьорът Иван Ласкин почина на 48-годишна възраст във Военномедицинска академия в нощта срещу неделя, малко преди именния си ден.Той бе приет в болницата на 28 декември миналата година с тежка чер ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати