25 Април 2024 г. Четвъртък

Костов предупреди за втори спад на кризата

2011-08-08 06:20:09

Кризата ще влезе във втория си спад, т.нар. W - криза.За това алармира лидерът на ДСБ Иван Костов в сутрешния блок на БиТиВи.

Той изтъкна, че Първо, планът, така както бе представен от президента Барак Обама, беше изтълкуван негативно от световните пазари. И второ, опитът на Силвио Берлускони да успокои положението около италианския външен дълг отново беше неуспешен.

Явно и двамата не намериха най-подходящите думи и най-силните аргументи и това доведе до понижаване на кредитния рейтинг на САЩ, подчерта Костов.

По думите му това няма как да не се отрази на ситуацията в България. Това от своя страната няма да позволи увеличаване на доходите или ще трябват титанични усилия да се направи това, каза тъмносиният лидер и допълни, че другият много сериозен проблем, с който няма да се справим е преодоляването на безработицата.

Въпреки мрачната прогноза, която даде, Костов успокои, четези втори кризи не са толкова дълбоки.

Той коментира и темата, която „завладя" страната ни през последните седмици - сагата около лиценза на „Лукойл."По думите му съдът, при вземането на решението, не е отбелязал изключително важния факт, че е отнет лиценза на Нефтохим Бургас, а не на Нефтохим България.

Ако съдът наистина е прав, то това означава, че „Лукойл" е монополист на стоковата борса в България. Затова смятам, че в този случай съдът е абсолютно некомпетентен и обслужва интересите на Нефтохим Бургас, заяви още Костов.

Според него свеждането на проблема до поставянето на измервателните уреди е неправилно и се цели да се измести влиянието от съществения въпрос - ще се противодейства ли на злоупотребата с господстващо положение в страната и ще се помогне ли на митниците да извършат проверка на това „Лукойл" укрива ли данъци и има ли източване на ДДС.

Когато се пусна завода да работи, на практика тази проверка не може да бъда направена, алармира още Костов и добави, че премиерът Бойко Борисов трябва изцяло да застане зад шефа на Митниците Ваньо Танов и финансовия министър Симеон Дянков.

В Черноморието има монополен доставчик на петрол и това е Москва. Но аз не искам да се проверява дали има монопол на пазара на горивата. Аз искам да се провери има ли злоупотреба с това господстващо положение."

По думите му „Лукойл" е големият печеливш, тъй като получи огромна пауза, в която произвеждаше, без да дава необходимата информация за това. Той е категоричен, че ако беше позволено да се внесат горива отвън, щеше да се регистрира спад в цените от поне 0.20 лева.

По темата за изборите Костов предрече балотаж за сините кандидати на местните избори в София, Пловдив и Варна. За президентските избори пък Синята коалиция цели резултати, по-добри от тези, постигнати на последните избори.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати