19 Април 2024 г. Петък

Решителни действия за обуздаване на дълговата криза

2011-08-08 05:58:36

Европейската централна банка /ЕЦБ/ заяви готовност да започне да изкупува италиански и испански държавни облигации, за да се овладее дълговата криза в Еврозоната, съобщиха световните агенции. 

ЕЦБ приветства обявените от двете страни икономически реформи и мерки за съкращаване на бюджетните им дефицити, се посочва в изявление на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише след края на телефонна конференция на управителния съвет на банката, състояла се късно снощи. 

Участниците в конференцията приветстваха също съвместното изявление на Франция и Германия, които изтъкнаха ангажимента си към европейските финансови реформи.

По-рано вчера президентът на Франция Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел потвърдиха в обща декларация своята ангажираност към пълното прилагане на мерките за разрешаване на гръцката дългова криза, съгласувани на 21 юли в Брюксел. 

Двете страни обявиха, че подкрепят също обявените неотдавна решения от Италия и Испания за скорошна фискална консолидация и особено намерението на италианското правителство да постигне балансиран бюджет година по-рано от първоначалния план. Двамата европейски лидери подчертаха, че бързото прилагане на обявените мерки ще бъде от огромно значение за възстановяване на доверието на пазарите.

Междувременно националните централни банки в еврозоната решиха да се намесят решително на пазарите, за да се обуздае дълговата криза, съобщи пред Ройтерс източник от еврозоната след края на телефонната конференция на ръководителите на централните банки на 17-те страни от еврозоната.

 

Участниците в конференцията внимателно обсъдиха обстановката в Италия и Испания и взеха под внимание общото изявление на Франция и Германия, които изтъкнаха ангажимента си към европейските финансови реформи, заяви източникът.

Групата на седемте най-развити страни (Г-7) пък се ангажира да предприеме съгласувани мерки за гарантиране на ликвидността на пазарите, финансовата стабилност и глобалния икономически ръст. 

Това се посочва в изявление на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7, разпространено днес в Токио след състоялата се между тях спешна телефонна конференция, съобщиха световните агенции.

Държавните облигации на САЩ остават привлекателен финансов продукт и надежден инвестиционен инструмент въпреки понижаването на кредитния рейтинг на страната, заяви на пресконференция в Токио японският финансов министър Йошихико Тода. Той отбеляза също, че участниците в телефонната конференция са потвърдили, че прекалената неустойчивост на обменните валутни курсове крайно негативно влияе на икономическата и финансовата стабилност. 

През следващите седмици финансовите министри и управителите на централните банки от Г-7 отново ще се срещнат, за да обсъдят допълнителни мерки за стабилизиране на световните финансови пазари, отбелязва БТА. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати