29 Март 2024 г. Петък

Имаш Facebook – може да имаш проблем в работата

2011-08-08 05:50:33

Американският национален борд за трудовоправни взаимоотношения напоследък е затрупан с жалби от работници, уволнени или глобени заради личните им писания в най-голямата социална мрежа в света.

Нарушаване на личното пространство или логично поведение е да сновеш из профилите във Facebook на служителите си в търсене на нередности? Това е въпросът, на който трябва да отговарят от гореспоменатата федерална агенция. 

Експертите в трудовото право се заемат с редица случаи, но не пропускат да подчертаят, че доста често оплакващите се могат да се сърдят само на себе си за гневни изблици онлайн, посочва huffingtonpost.com.

Като служител на Walmart, който без да се замисля оприличил мениджъра си на „проститутка” след работен скандал и публикувал това мнение на страницата си във Facebook, така че да се види от всичките му колеги.

Същото важи и за барман от Илинойс, пожелал си в социалната мрежа дразнещите го пияни клиенти „да се задавят с чашите си и да умрат”.

И двамата работници били уволнени и впоследствие се оплакали пред съответната комисия с надеждата, че решенията на работодателите ще бъдат обявени за незаконни. Само че бордът отказал да се намеси, определяйки наказанията като легитимни. 

Но в редица случаи, подобни категорични заключения не са възможни. „Това е нова територия за нас”, казват от Националния борд за трудовоправни взаимоотношения. Защото да вземеш решение дали уволнение заради послание в социална мрежа в извънработно време, е правомерно, се оказва доста тежка правна битка.

Неслучайно всички подобни жалби до регионални отдели се препращат към централата на борда във Вашингтон.

Там правни експерти сортират различните случаи, за да могат да изготвят конкретен план за реагиране в зависимост от жалбата. Така скоро ще бъде съставено общо ръководство за действие на по-ниско ниво, за да се намали броят на жалбите, с които ще се занимават в столицата.

Един от сложните случаи пред борда е от миналата есен. Тогава служителка на компания за линейки от Кънектикът се оплаква, че е уволнена, защото използвала жаргон за психично болен за шефа си в социална мрежа. Даунмари Соуза губи работното си място, понеже нарушила фирмена разпоредба, забраняваща критиките към компанията в интернет.

Тук обаче бордът се намесва, обявявайки забраната за прекалено обща. Специалистите посочват, че според американското законодателство написаното във Facebook може да се тълкува като „защитена съгласувана активност” (обсъждане на условията на труд с колеги), тоест уволнение в този случай не е разрешено от закона. В крайна сметка е постигнато споразумение, по силата на което въпросната фирма дава гаранции, че вече няма да уволнява служители заради дискусии в интернет. 

От този прецедент се възползва и работник от компания за продажба на коли, който се присмял на решението на шефовете си да раздават евтини сандвичи на парти за промотиране на луксозен автомобил. Той е отстранен от работа, но впоследствие върнат след подадена жалба.

Прависти коментират, че в крайна сметка трудно може да се създаде законова рамка за защита на работниците в социалните мрежи. Или поне не към момента. Засега топката е в полето на Американския национален борд за трудовоправни взаимоотношения, който на практика взима становище по собствено усмотрение (разбира се, подплатено с правни аргументи).

Но предвид непрекъснато растящата популярност на социалните мрежи като основно средство за комуникация, проблемът тепърва ще става по-голям. И съответно ще трябва да се намери категорично решение от страна на законодателите.  

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати