Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Ноем 29
Начало arrow Бизнес arrow "Булгаргаз" е купувал с 12.48% по-скъп газ от Русия през 2010 г.

"Булгаргаз" е купувал с 12.48% по-скъп газ от Русия през 2010 г.

  Print E-mail
2011-08-07 16:05:07
източник: dnevnik.bg

Година след като България преговаря с Русия да намали цената на природния газ, става ясно, че тя се е повишила с общо 12.48% през 2010 г. Това показва отчетът на "Булгаргаз", публикуван със закъснение в края на юли.

Според него компанията е купувала с 12.48% по-скъпо синьото гориво през 2010 г. спрямо 2009 г. Най-скъп е бил природният газ през последното тримесечие на годината.

През юли 2010 г. след двудневни преговори във Варна България и Русия постигнаха устно споразумение цената на природния газ да поевтинее веднага и да отпаднат две от компаниите посредници между "Булгаргаз" и "Газпром".

Тогава енергийният министър Трайчо Трайков обясни, че договорените корекции ще важат със задна дата - от 1 юли 2010 г., и в резултат от тях в "Булгаргаз" ще остават около 10 млн. евро. на тримесечие.
Страната ни получава природен газ от Русия чрез три фирми - "Овергаз" и "Винтерсхал" (половината от които притежава "Газпром") и "Газпром експорт" (100% дъщерно дружество на "Газпром").

Договорът с тях изтича в края на тази година. До момента двете страни не са успели да договорят нови условия за след 2012 г., въпреки че уговорките с Москва бяха това да стане до средата на тази година.

През 2010 г. "Булгаргаз" е купила от Русия 2.48 млрд. куб. метра газ, като 2.06 млрд. са доставени от "Овергаз", 360 млн. - от "Винтерсхал", 51 млн. - от "Газпром експорт", и са били предназначени за Югозападна България. Местният добив през 2010 г. е 54 млн. куб. метра.

В началото на миналата година "Овергаз", която притежава и разпределителни дружества в страната, съобщи, че планира да стане конкурент на "Булгаргаз". Това засега не се случва, защото собственикът на газовата мрежа - "Булгартрансгаз", не допусна дружеството до тръбите си. От "Овергаз" обмислят друг вариант за навлизане на пазара.

Среднопретеглената цена на газа през миналата година е била 481.28 лв. за 1000 куб. метра при 427.89 лв. година по-рано.

Цената, по която "Булгаргаз" е купувал синьо гориво през годината, е 474.22 лв. за 1000 куб. метра, което е със 7.06 лв. по-ниска от тази, по която е продавал. През предходната година разликата е била 51.96 лв за 1000 куб. метра, но в ползва на продажната цена на дружеството.

В резултат на тази ценова политика в края на 2010 г. общественият доставчик е приключил годината със загуба 37 млн. лева при печалба 33.7 млн. лева година по-рано.

Преди седмица изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов съобщи, че компанията се намира в трайна финансова загуба от години и причината за това е изкуственото снижаване на цената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това е принудило компанията да намали собствения си капитал с 65 млн. лева при общо 394 млн. в момента.

По думите на Гогов тази ситуация продължава и през първите шест месеца на годината. Отчетът на компанията показва, всички коефициенти за ликвидност влошават показателите си спрямо 2010 г., което се дължи на увеличение на краткосрочните пасиви на дружеството.

През годината "Булгаргаз" е доставил на клиентите си 2.66 млрд. куб. метра газ при 2.53 млрд. куб. метра година по-рано. Почти половината от количествата са били предназначени за енергетиката, следвани от химическата промишленост и газоразпределителните дружества.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини 68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или кафене, срещу 39%, ...
  Новини Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
  Новини Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява ...
  Новини Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив   ...
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?