26 Април 2024 г. Петък

"Аш Шабаб" се изтегли от столицата на Сомалия

2011-08-07 16:03:41
Ислямистките бойци от екстремистката групировка "Аш Шабаб" са се изтеглили тази нощ от почти всичките си бази в сомалийската столица Могадишу, съобщават "Ройтерс" и "Асошиейтед прес". Това е най-значимата победа за слабото, подкрепяно от ООН сомалийско правителство от четири години, отбелязва АП.

Командващи от сомалийската армия и мироопазващите сили на Африканския съюз (АС) обиколиха изоставените позиции. Бившият стадион, който служеше за база на екстремистите, беше обграден от танкове на АС.

Докато конвои от бойци на "Аш Шабаб" в пикапи с картечници, монтирани на каросерията, напускаха Могадишу, президентът Шейх Шариф Ахмед, чиято власт се простира почти само в столицата и се крепи на 9000 мироопазващи войници от Уганда и Бурунди, обяви победата на специална пресконференция. Според кабинета екстремистите са се изтеглили след нощно сражение.

Правителството заяви, че хуманитарните организации вече могат свободно да раздават помощи в града, но много хуманитарни работници продължават да настояват да раздават само предварително сготвени порции в охранявани кухни.

До събота сутринта "Аш Шабаб" контролираше около една трета от столицата. Членовете на групировката извършваха публични ампутации и екзекуции, и вербуваха насилствено деца за войници. Екстремистите все още държат по-голямата част от Южна Сомалия, където се предполага, че от глад са загинали десетки хиляди хора. Стотици хиляди сомалийци напуснаха домовете си и се насочиха към бежански лагери в покрайнините на столицата, за да се спасят от гладна смърт.

"Това е много важна победа, но войната не е свършила", заяви министърът на отбраната Хюсеин Араб Есе, стоейки между купчини с боклуци и издрасканите стени на стадиона.

Причините за отстъплението
Не е сигурно защо "Аш Шабаб" се изтегля и какъв ще бъде следващият й ход. Според наблюдатели има няколко възможни причини, като сушата, масовото преселение на хората от контролираните от групировката региони, или вътрешни противоречия между нейните главатари. Възможно е също така екстремистите да са решили да прибегнат към партизанска война със самоубийствени атентати, и бързи и изненадващи нападения.

Миналия месец "Аш Шабаб" загуби контрола върху пазара Бакара, който заемаше централна роля в операциите й в Могадишу и беше ключов източник на печалба. Без него в ръцете на екстремистите не остана остана почти нищо освен няколко полуопразнени квартали с малка стратегическа стойност.

Тази загуба извади на показ споровете в ръководството на организацията между международното крило, което подкрепя партизанската тактика и самоубийствените атентати, и другите лидери, които предпочитат конвенционална военна стратегия за задържане на територии. Изтеглянето от Могадишу подсказва, че партизанското течение може би се е наложило, отбелязва "Ройтерс".

Говорителят на "Аш Шабаб" Али Мохамед Раге заяви по местна радиостанция, че силите на групировката са извършили тактическо оттегляне и скоро ще предприемат контраатака. "Ще се бием с врага навсякъде, където го срещнем", закани се той.

Според премиера Абдиуели Мохамед Али екстремистите са се изтеглили от 90% от столицата, а правителствените части проверяват останалите райони.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати