24 Април 2024 г. Сряда

Сара Пeйлин скочи срещу строеж на джамия в Ню Йорк

2010-07-23 13:07:43

Изказване на религиозна тематикана бившия губернатор на Аляска Сара Пейлин в социалната мрежа Facebook предизвика сериозна полемика, съобщава CNET.

В кратка бележка под заглавие „Непоносима грешка на свещената земя" Пейлин изразява острото си възмущение от намеренията на ислямското духовенство в Ню Йорк да издигне нова джамия, разположена само на 300 метра от мястото, където до 11 септември 2001 г. се помещаваше Световният търговски център. Проектът е на стойност 100 милиона долара.

Според Пейлин построяването на храма е абсолютно недопустимо заради хилядите жертви на терористичния акт, дело на ислямски екстремисти.

Дамата, която е сочена за една от възможните президентски кандидатури на републиканците през 2012г., смята появата на джамията за „пробождане в сърцето" на обикновените хора, преживяли трагедията.

Пейлин директно напада лидера на ислямската организация, стояща зад проекта за джамия имам Файсал Абдул Рауф.

В текста се припомнят негови изказвания, дошли непосредствено след 11 септември, в които религиозният водач обвинява американската външна политика за терористичните актове.

Пейлин свързва името на Рауф с „Хамас", намеквайки, че арабската организация е спомогнала за набирането на нужните средства за строежа на джамията.

Сара Пейлин не пропуска възможността да спомене и участието на имама в подготовката на „Флотилията на свободата", която тя определя като провокация срещу „оправданата блокада на Газа".

Текстът на Пейлин предизвика вълна от коментари в социалната мрежа. Много потребители определиха изказването й като „реч на омразата" и часове след публикацията е била организирана кампания за премахването й.

Хиляди потребители подали оплакване срещу Пейлин, при което вероятно автоматизираната система на Facebook премахнала бележката.

В последствие „Непоносима грешка на свещената земя" била публикувана отново с пояснението, че предишната версия е била изтрита поради „техническа грешка". Към момента бележката е „харесана" от 9162 човека и има 3654 коментара.

От Facebook съобщиха, че в момента проверяват мистериозното изчезване на писанието.

Говорителят на социалната мрежа заяви, че целта им е да създадат условия за безопасна и отворена дискусия по всякакви теми, в която всеки има възможност да покаже гледната си точка.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати