29 Март 2024 г. Петък

МВР се управлява със страх, призна осветлилият даренията

2011-08-07 10:20:59

МВР се готви да заведе съдебен иск срещу полицая Константин Иванов, който осветли даренията като практика във ведомството, след което напусна системата под натиск, съобщи той пред БНР.

Иванов каза, че е научил за намерението на министерството от свой колега и се закани да докаже правотата си.

"Системата на МВР се управлява със страх. Въведе се принцип на управление на тоталното незачитане и мачкане на личността на редовия полицай. В последните две години това се проявява изключително много. Ролята на инспектората беше никаква в този случай", категоричен бе Иванов.

В края на миналата седмица шефът на СДВР Валери Йорданов категорично отрече твърденията на бившия полицай, че върху него е оказван натиск. Тогава той изнесе данни от кадровото му досие, че Иванов е извършил редица нарушения и е бил разжалван за полицейско насилие.

Според бившия полицай информацията за неговите наказания през годините е изнесена неправомерно, тъй като се съдържа в кадровото му дело, което е със степен на секретност.

Относно случая за упражнено от него полицейско насилие той обясни, че всъщност ставало въпрос за оправдана употреба на сила.

Мотористът, който той е спрял за проверка, е скъсал кочана с фишовете му и затова се е наложило да бъде задържан силово.

По думите му впоследствие се е оказало, че той има брат в Национална служба "Полиция" и затова се е стигнало до напрежение между службата и СДВР, където работи Иванов, и до съдебното дело. 

За даренията на МВР бившият полицай разказа, че е получил списък с автомобили на 20 април.

"Списъкът беше пуснат по низходящ ред. Аз си бях нормално на работа. Това нещо събуди моето възмущение. На 3 май подадох сигнал до инспектората на МВР като описах детайлно случая и написах, че се готви репортаж от национална медия. Вместо МВР да си свърши работата и да изкарат списъците от караулките, службите проспаха този момент. Явно изкарването на такъв случай е неудобен за МВР", подчерта Константин Иванов.

Списъкът с дарителите, които не е трябвало да бъдат спирани по пътищата, е изготвен във фирма, която не фигурира сред официално известните вече дарители, но подпомага работата на сектор "Престъпления по пътищата" от осем години, съобщи Иванов, но отказа да я назове.

 

"МВР не иска да си признае една огромна грешка. МВР получи с този случай един много звучен шамар и се оказа, че МВР не е подготвено за подобен род скандали. Те проспаха този случай, а имаха достатъчно време, за да си свършат работата и да намерят виновниците за този списък", заключи Иванов.

Шефът на СДВР заяви миналата седмица, че била направена проверка на случая, но тя не разкрила нещо.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати