18 Април 2024 г. Четвъртък

Затваряме пътя за Гърция, на катърите!?

2011-08-06 07:20:25

Премиерът Бойко Борисов влиза в задочен спор с еколозите заради броя на лентите на магистрала „Струма“ в Кресненското дефиле. Това става ясно от стенограмата от правителственото заседание в сряда.

Борисов настоява пътят да е с четири ленти, за да е по-удобен. Еколозите обаче са съгласни на две, тъй като, ако са повече, навлизат в "Натура 2000".

„За Кресна трябва не да се мисли, а вече да подготвяте и да проектирате, за да минем на четири ленти. На самото дефиле може да не е магистрала, а да са две по две лентите, прекрасно ще ни свърши работа и ще можем хем да ползваме едното трасе, което е сега, хем да се направи допълнително само за две ленти и сигурно ще стане с 300 милиона по-евтино", изчислява Борисов.

Зам. регионалният министър Георги Прегьов обаче му обяснява, че този вариант е оценяван включително и от експертите на JASPERS и четирилентов път по сегашното трасе няма да е възможен от гледна точка на въздействието върху околната среда.

„Сиреч две ленти не пречат на екологията, две ленти, когато сега е задръстено и когато харчат в пъти повече вредни газове камионите, избиват се хората, означава, че това е добре за екологията!? Ако го разширим и да имаме две по две ленти, което абсолютно е достатъчно в случая, хем ще спестят пари, тогава става вредно за екологията?!

Избиха се хората там. В пъти е по-тежко, когато са само две ленти. Четири ленти са в полза на екологията и пак започваме да спорим като кокошката и яйцето и искате да похарчим 700 млн. евро да пробием планината, което е хубаво за екологията?“, възмущава се Борисов.

„Затворете пътя за Гърция и пътувайте с камили, с катъри”, това ли ви казват, като се срещате с тях?“, люти се премиерът.

Прегьов разяснява, че с четири ленти се заемат нови територии от „Натура 2000”.

„Какви нови територии – 9 метра встрани“, опонира Борисов.  

„Извадете еколозите и нека да ги чуят всички български граждани, че не искат с 9 метра да се разшири пътят и да пътуват удобно и за това, за да пробием планината, трябва да похарчим пари на данъкоплатците в толкова големи размери. Обяснявайте го това. Като кажат еколозите…

„Ако трябва да ви отговоря като инженер – проблемът е никакъв“, отговаря Прегьов.

„Затова съм те сложил заместник-министър, за да ми отговориш като инженер. Ако искаш, при Нона Караджова – имаш място и цял ден може да ми говорите за екология“, казва на свой ред Борисов.  

„Това ме интересуваше, че инженерният проблем е никакъв. С еколозите ще разговаряме, ще правим кръгли маси, ще убеждаваме, ще ги заведем там на място и ще попитаме – каква е разликата? Ще видите, че разликата няма да бъде по-малка от 200–300 милиона, ако двете аварийни платна се съкратят, а това са много пари“, изтъква Борисов.

„Какво става със София–Ниш?“, интересува се още премиерът. „Последната ми информация със София–Ниш е, че там в момента само се разработва западната дъга“, докладва зам.-министърът. 

„Западната дъга, която върви от западната тангента, а ползваме четирилентовия път, който ни е предостатъчен в момента и няма да правим успоредна на нея магистрала и ще стане много бързо и има проект. И там също ще спестим поне 150–160 милиона по мои инженерни сметки“, допълва Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати