16 Април 2024 г. Вторник

ЕРП-тата трябва да са български, смята Сидеров

2011-08-05 08:26:58

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи правителството да развали договорите с "Лукойл", ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН и те да станат български, като печалбата от тях влезе в български пенсионен фонд.

“Не мога да ги разбера действията на държавата. Ако трябва да е принципна държавата, правителството, то трябваше да вземе лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, преди този на "Лукойл", коментира той пред Нова телевизия.

При тези три, също чуждестранни компании, които са монополисти, има десетки нарушения, обясни Сидеров, позовавайки се на доклад на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

Докладът е достатъчно основание да се приложи тази мярка, смята лидерът на "Атака".

"Към тях обаче не се прилага тази мярка – вземане на лиценз“, заяви Сидеров и попита докъде ще стигне държавата с "Лукойл", дали това не е "показване на мускули" преди изборите.

ЕРП-тата са привилегировани спрямо бургаската рафинерия, обяви той, защото никой не се занимава с техните нарушения.

"Министър Трайков, може би защото преди да стане министър е работил в ЕВН, сега не обелва и дума по случая“, продължи Сидеров.

Той обясни, че "Атака“ е "идейна опозиция“ на правителството по "икономически и социални въпроси и управление на България като суверeнитет". Партията е против "колониалния модел“ на управление, наложен от 90-те години – "чужди монополисти изпомпват печалбата от печеливши сектори в страната и вместо да вдигат стандарта на живот, парите излизат навън", обясни Сидеров.

"Сектори като икономика, енергетика и военна промишленост трябва да бъдат в български ръце. Българското земеделие трябва да заработи", продължи той.

Сидеров заяви, че "Атака" подкрепя сектор "Сигурност" и вътрешния министър Цветан Цветанов, въпреки че има критики към отделни прояви на силовото ведомство. Като пример лидерът даде двойния стандарт при разследването на сблъсъците пред "Баня Баши“ на 20 май.

Има случаи, в които МВР проявява пасивност – не смеят или не искат да се намесят, коментира той работата на силовото ведомство.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати