23 Април 2024 г. Вторник

Румъния се кани да строи катедрала за ?1 млрд.

2011-08-03 19:18:25
Румънската православна църква защити оспорван и скъпоструващ проект за изграждането на катедрала в Букурещ, като я определи като "необходимост и символ" за страната, предаде Асошиейтед прес.

Така църквата отговори на критики, според които катедралата "Спасението на народа", чиято стойност ще възлезе на стотици милиони евро, е твърде скъпа. Тя ще бъде финансирана с държавни и частни средства, както и с приходи на църквата от продажби на свещи и на календари с образа на храма.

Само вътрешната декорация ще струва най-малко 100 милиона евро.

Никой не знае колко могат да са разходите, като през последните години се появиха всевъзможни прогнози. През 2006г. в."Евениментул зилей" написа, че заедно с цената на терена проектът ще погълне над 500 милиона евро. Година по-късно патриарх Даниел оцени само сградите в комплекса на около 400 милиона евро. През 2008г. френският в."Фигаро" публикува най-високата споменавана досега сума - около 1 милиард евро.
В съобщението от понеделник се посочва, че настоящият храм, построен през ХVІІ век, който сега се използва като патриаршеска катедрала, е твърде малък и побира едва 500 души. Според румънската патриаршия "катедралата е необходимост и символ" за Румъния.

Строежът на новата патриаршеска катедрала все още не е започнал, макар че идеята за нея се появява още през 1990г. Години наред на приливи и отливи се спори за проекта и мястото, където да се издигне бъдещата катедрала. Необичайно е и името, защото по традиция в православието храмовете се кръщават на светци. От църквата отговарят, че нацията е "метафизична, религиозна и теологична реалност" и че спасението й може да бъде постигнато колективно, като едно цяло.

Поради различни исторически и политически причини Румъния така и не издига голям представителен храм, макар идеята за такъв да се появява още след като страната получава независимост в Руско-турската война от 1877-1878г. През 1925г. църквата получава статут на независима патриаршия и 70 години по-късно по повод юбилея патриарх Теоктист предлага проект за катедрала за 10 000 вярващи, приблизително толкова голяма, колкото реставрирания храм "Христос Спасител" в Москва.

След няколко промени на местоположението, правителството дава 11 хектара на църквата, но пък продължават реституционните претенции за 4000 кв. м от терена. Според последния проект църковният комплекс трябва да се издига на 120 м., да побира 5000 души и да съдържа архитектурни елементи от всички краища на Румъния.


Дизайнът обаче е обект и на яростни критики, включително на определения като "катастрофален, отчайващ кич". "Фигаро" го нарече "фараонски проект, достоен за мегаломанията на Николае Чаушеску". Трети изтъкват, че изобщо не е в духа на православието строителството на гигантски катедрали.

Над 85 процента от 22-милионното население на Румъния са православни християни. Църквата като цяло се радва на уважение в страната, отбелязва АП. По данни на информационния сайт "Зиаре" през последните 20 години в Румъния са били построени 4000 църкви.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати