19 Април 2024 г. Петък

След 4 месеца тръгна разследване за полицейско насилие над задържан заради дълга коса

2011-08-03 18:20:31
Софийската районна прокуратура е образувала дело за побоя, който през април полицаи нанесоха на 24-годишния Радослав Божинов. Разследването засега се води за причиняване лека телесна повреда и е срещу неизвестни длъжностни лица, обясни за "Дневник" говорителят на прокуратурата Руси Алексиев.

Случаят стана известен с първоначалното обяснение на полицията, че мъжът сам е паднал и си ударил лицето в асфалта. След това шефът на Първо РПУ Асен Ушилов обясни, че Божнов бил задържан, защото се провеждала полицейска акция, а той бил с "дълга коса и съмнително поведение".

Така  МВР смени версията си за това, че мъжът е паднал сам и започна да твърди, че Божинов е пострадал, защото е възпрепятствал работата на полицаите. Прокуратурата даже образува дело за хулиганство срещу Божинов. Сега по това дело се чака произнасянето на градската прокуратура, но вече е факт и новото разследване за побой от полицаи.

Така в момента за един и същи случай има две разследвания - за хулиганство срещу пострадалия и за телесна повреда срещу полицаите.

Божинов пострада на 13 април, когато късно през нощта се връщал от концерт и опитал да хване такси на бул. "Фритьоф Нансен". Тогава внезапно се появила кола, от която слезли двама души, които му поискали личната карта. Понеже били цивилни, Божинов поискал да се легитимират. По думите му след това той показал документ за самоличност, а те му сложили белезници, били го, а след това го закарали в Първо РПУ, после в "Пирогов" за кръвна проба за алкохол и го държали в ареста 17 часа. Божинов така и не разбрал защо е бил задържан.

 "Те не искаха да видят моите документи. Искаха да ги видят, но не ги погледнаха изобщо, целта им беше да ме вкарат в колата, а аз не исках да влизам в колата. След това ми сложиха белезници и започнаха да ме бият и да се опитват да ме вкарат в колата. Аз се чувствах абсолютно безпомощен и имах чувството, че ме отвличат", разказа след това Божинов пред медиите.

В медицинското свидетелство на мъжа е записано, че има три дълбоки охлузвания на гърба и предмишницата, множество отоци около очите, устата и брадата, счупен нос, както и отчупени парчета от три от предните му зъби. Заключението на лекарят, който го е прегледал, е, че тези увреждания са "резултат от действието на твърди, тъпи и тъпоръбести предмети и могат да се получат по време и начин, както описва пострадалият".

Божинов е поискал случаят му да не се разследва от полицията, а от следовател към прокуратурата. Искането му е уважено след жалба до главния прокурор Борис Велчев. Повечето от последните случаи на полицейско насилие се разследваха от МВР.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати