26 Април 2024 г. Петък

Пенсии и данъци остават без промяна през 2011 г.

2010-07-23 12:42:48
Основната фискална цел на правителството за догодина ще е бюджетният дефицит да не надхвърли 2.5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това е залегнало в макрорамката на бюджет 2011, съобщи за "Дневник" Симеон Дянков (интервю с финансовия министър четете в понеделник).

При залагане на номинален БВП от 72 млрд. лв. дефицитът трябва да се удържи в рамките на 1.8 млрд. лв., показват сметките на финансовото министерство.

При изготвянето на макрорамката финансовото министерство е заложило сценарий, при който пенсиите и бюджетните заплати няма да се повишават. По думите на Симеон Дянков при сегашните възможности на бюджета е успех, че през тази и следващата година правителството ще запази размера на пенсиите.

Тезата на Дянков със сигурност ще срещне съпротива не само от синдикатите, но и в кабинета - преди повече от месец социалният министър Тотю Младенов заяви, че при всички положения догодина пенсиите ще се увеличат.

В същото време правителството няма да променя данъчни и акцизни ставки. Така според финансовия министър още през 2011 г. България ще стане страната с най-ниско данъчно бреме в Европейския съюз.

Дянков подкрепи по принцип идеята част от събирания подоходен данък да се отстъпва в полза на общините, но заяви, че не е удачно това да стане още от 2011 г., защото "не се правят промени по време на криза и в период на излизане от кризата".

Във вторник Националното сдружение на общините се договори с шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) още от догодина местните власти да получават 2 или 3 процентни пункта от плоския данък.

Основната фискална цел на правителството за догодина съвпада с препоръките на Европейската комисия още през 2011 отрицателното салдо да се свие под 2.7% от БВП. Брюксел откри процедура за свръхдефицит срещу България, защото бюджет 2009 надхвърли с 0.9 пункта маахстрихтския критерий от 3% дефицит. Само преди две седмици парламентът актуализира и бюджет 2010, като допусна разходите да надвишат приходите с 3.8 %.

Макрорамката на бюджет 2011 включва още 3% икономически ръст при 1.8% инфлация. Само преди дни в доклада си за 10-те държави от Източна Европа, които влязоха в ЕС, Световната банка прогнозира 2% ръст за българската икономика през 2011 г. - най-малък в сравнение с останалите. Същата е прогнозата и на Международния валутен фонд.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати