29 Март 2024 г. Петък

Бумерангът на страха от дългова криза се върна в Европа

2011-08-03 17:08:35
В момента, в който САЩ правят крачка назад от пропастта на фалита, страховете от избухване на дългова криза се върнаха през Атлантика в еврозоната, като този път във фокуса са Италия и Испания.
Премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро вчера отложи лятната си почивка, за да координира действията на правителството в Мадрид.

Информация се подава и на лидера на опозицията Мариано Рахой, който се очаква да спечели насрочените за ноември извънредни парламентарни избори. Поддържа се постоянен контакт с партньорите от еврозоната и специално с Германия, Италия и Франция, съобщиха от икономическото министерство.

Причината е рекордното повишение (над 6%) на цената, която трябва да се плати на инвеститорите, за да инвестират в испански дългови книжа. Именно такива лихви по държавните облигации накараха Гърция, Ирландия и Португалия да търсят международни спасителни заеми.

Тревогата на инвеститорите се стовари днес и върху Италия. Лихвите по дълга й стигнаха 11-годишен връх и се изравниха с тези на Испания. Министърът на икономиката Джулио Тремонти свика по спешност оглавения от него Комитет за финансова стабилност, за да обсъди с централната банка, застрахователите и регулаторите как да се реагира. Утре премиерът Силвио Берлускони трябва да говори пред парламента за кризата.

Наложи се Европейската комисия да опровергава пазарни слухове. "Не съществуват планове на Европейския съюз за оказване на финансова помощ на Испания, Италия и Кипър. Няма папка с документи за помощ на някаква маса за преговори, просто няма какво да се обсъжда", заяви Шантал Юг, говорител на еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен.

Анализатори, цитирани от "Ройтерс", обаче посочиха, че още на срещата на върха през октомври лидерите на еврозоната ще трябва да успокояват пазарите, като увеличат два или дори три пъти средствата в антикризисния си фонд. В момента той ще стигне единствено за евентуална помощ за Испания, но няма да остане нищо за Италия.

В САЩ сделката за избягване на фалит днес мина през Сената и остана президентът Барак Обама да я подпише, за да стане закон. Анализаторите обаче бяха почти единодушни, че в следващите часове агенция "Стандард енд Пуурс" ще понижи рейтинга си за страната за пръв път от 1917 г. насам.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати