25 Април 2024 г. Четвъртък

НЛО на дъното на Балтийско море или нов Стоунхендж?

2011-08-03 16:13:02
До днес хората нито веднъж не са получавали ясни доказателства за съществуването на НЛО. Размитите кадри, снимани с любителски апарати и камери, не се броят. Но, изглежда, шведски геолози може да сложат край на епохата на слуховете и предположенията за пришълците. Учените твърдят, че са открили космически кораб на дъното на Балтийско море, пише Daily Mail.

Група шведски геолози под ръководството на Питър Линдберг с помощта на подводен радар търсили в Ботническия залив останки от кораб, потънал в тези води преди около век. Максималното, което учените се надявали да намерят на борда на потъналия съд, били няколко каси с шампанско. Но този ден ги чакали по-интересни находки. Неочаквано на сонарите, сканиращи морското дъно, се появило странно петно с огромен размер.

Като направили няколко снимки, учените стигнали до извода, че точно под тях на дълбочина 90 м се намира огромен обект с кръгла форма и диаметър над 18 м. По предположение на Линдберг находката може да е първото в света доказателство за посещение на представители на извънземни цивилизации. Учените твърдят също, че морското дъно около предполагаемия космически кораб е изпъстрено с големи ями и пукнатини, които може да са останали след падането на НЛО.

Линдберг нарича подводната находка уникална. Или поне в своята практика.

"Като геолог съм се нагледал на много странни неща, но този "космически кораб" е най-необичайният обект от тези, които са ми попадали в 18-годишната ми кариера", казва Питър Линдберг и предполага също, че находката му може да се окаже "новият Стоунхендж".

Откритието на екипа на Линдберг предизвикало фурор в шведската преса. Много вестници отделили място на първите си страници на предполагаемото НЛО и отбелязвали, че то много прилича на кораба "Хилядолетен сокол" от филма "Междузвездни войни". Но главният въпрос, който задавала шведската преса, е как може да се провери дали наистина находката на шведските геолози е претърпял катастрофа космически кораб.

Отговор на този въпрос, разбира се, все още няма. Екипът на Линдберг не разполага със средства, за да организира изваждане на предполагаемото НЛО на повърхността. Учените се надяват, че в близко време ще намерят пари за провеждане на подводно изследване на "кораба". Но не могат да се ангажират със срокове.

"Ще бъде много обидно, ако се окаже, че нашето НЛО е просто огромен камък или нещо от този род", казва Линдберг.

За съжаление такъв вариант е напълно вероятен, пише Daily Mail. Изданието напомня, че са известни много истории, когато образувания с естествен произход са вземани за артефакти или съоръжения, построени от извънземни пришълци. 

Най-известният такъв пример е Пътят на Бимини на Бахамите, състоящ се от подводни каменни, геометрично подредени плочи. Учените и до днес спорят кой и защо е прокарал този път. Едни твърдят, че това е дело на извънземни, други – че "Пътят" е част от потъналата Атлантида, но повечето геолози са единодушни, че тайнственото образувание има естествен произход.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати