16 Април 2024 г. Вторник

България е пета в света по темп на застаряване на населението

2011-08-03 08:30:29

България е на пето място по темп на застаряване на населението в света. А до 2050 г. се очакват драстични промени във възрастовата структура на населението в страната.

Това сочат прогнози на много национални и международни институции, посочи Емилия Войнова от дирекция "Жизнено равнище и социална сигурност" на социалното министерство, цитирана от БТА. 
 
Очаква се до 2050 г. относителният брой на населението в страната на възраст над 60 години да достигне над 30 процента от общия брой.

По данни на експерти, когато делът на населението над 60 години е над 30 процента в дадена страна, са застрашени всички социални системи, затруднено е функционирането им и те започват да се разпадат. 

Демографската ситуация в България е най-кризисната в сравнение с всички останали
държави членки на ЕС, посочи Войнова. 

Сред негативните демографски тенденции са ниска раждаемост, висока обща смъртност, ниска средна продължителност на живота, големи миграционни потоци.

За разлика от останалите държави в ЕС темповете на застаряване на населението в България са много по-високи. 

Средната продължителност на живота за населението на 27-те страни от ЕС е 76,4 години при мъжете и 82,4 – при жените. 

За България тя е 70,1 години при мъжете и 77,4 – при жените.

В момента профилът на пазара на труда в България е променен и това предстои да се засилва като тенденция, посочи Емилия Войнова.

През 1990 г. делът на населението под трудоспособна възраст е 21,6 процента, през 2010 г. – 14,6 процента. 

В момента имаме застаряваща работна сила и нямаме шанс да я подмладим, разчитайки единствено на раждаемостта в България, защото младите хора, които могат да родят и отгледат деца в България, намаляват, смята експертът. 

През 2011 г. на всеки 100 души излизащи от трудоспособна възраст влизат 70 млади хора. Само преди 10 години съотношението е било 100 към 124. 

Пазарът на труда, когато икономиката се възроди, ще изпитва недостиг на млада работна сила, коментира експертът.  
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати