24 Април 2024 г. Сряда

Разкриха най-голямата вълнà от хакерски атаки

2011-08-03 08:28:01
Експерти по кибернетична сигурност разкриха най-голямата досега вълнà от хакерски атаки, съобщи Ройтерс, като се позова на софтуерната компанията "Макафий". 

Според експерти на "Макафий" през последните пет години хакери са успели да проникнат в компютърните мрежи на 72 организации, в това число на ООН, на правителства и на компании в целия свят.

"Макафий", която произвежда антивирусен софтуер и програми за защита на компютърни мрежи, смята, че зад вълната от хакерски атаки "стои държава", но отказа да уточни за коя страна става дума. Според източници, запознати с проучването на "Макафий" и цитирани от Ройтерс, най-вероятният "заподозрян" е Китай. 

Според Джим Луис, експерти по кибернетична сигурност в Центъра за стратегически и международни проучвания, много от откраднатата информация е от особен интерес за Китай, което насочва подозренията именно към Пекин. Например проникването в системата на МОК и на няколко национални олимпийски комитета е било извършено преди Олимпиадата в Пекин през 2008 г.

Сред жертвите на хакерски атаки са правителствата на САЩ, Тайван, Индия, Южна Корея, Виетнам и Канада, както и международни организации като Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Международният олимпийски комитет, Световната агенция за борба с допинга и редица компании в множество сектори - 12 компании от отбранителната промишленост в САЩ, производител на военна техника във Великобритания, строителни фирми, стоманодобивни компании, компании в енергийния сектор и сателитните комуникации, медийни компании, счетоводни фирми и застрахователи.

Хакери са успели да проникнат в компютърната система на секретариата на ООН в Женева през 2008 г. и спокойно претърсвали базите данни в продължение на две години, посочват експертите на "Макафий". 

"Дори ние бяхме изненадани от разнообразието на жертвите и бяхме стреснати от смелостта на хакерите", заяви Дмитрий Алперович, вицепрезидент на "Макафий", отговарящ за проучванията в сферата на кибернетичната сигурност.

"Все още никой не знае какво се прави с откраднатата информация. Но дори част от нея да се използва за производството на по-конкурентоспособни изделия или за получаване на предимство пред конкурент по време на преговори, загубите от икономическа гледна точка са огромни", подчертал Алперович.

Вълната от хакерски атаки е била разкрита през март, след като експерти на фирмата попаднали на цифрови дневници, съхранявани в сървър, използван за "командване и контрол" на усилията за проникване предимно в компании от отбранителната промишленост.

Някои от атаките продължили едва месец. Но мрежата на Олимпийския комитет на неназована азиатска държава е била под контрола на хакери в продължение на 28 месеца. 

"Всеки ден тайните на компании и правителствени институции се разграбват", изтъква "Макафий". "Това е най-голямото прехвърляне на богатства от интелектуална собственост в историята", подчертал Алперович.

"Размахът на хакерските атаки е наистина ужасяващ". Той отказа да назове пострадалите компании.

Жертвите на хакерските атаки са били уведомени и в момента са обект на разследване от съответните национални и специализирани следствени органи.

"Всичко сочи към Китай. Възможно е и руснаците да са замесени, но повечето улики сочат към Китай", твърди Луис.

Компанията "Макафий" бе купена тази година от производителя на електронни компоненти "Интел".

Разкритията на компанията за хакерските атаки в света бяха направени публично достояние в деня, в който в Лас Вегас се открива конференцията "Черната шапка" – годишен форум на експерти по кибернетична сигурност и хакери, които използват способностите си за повишаване на сигурността на компютърните системи и за борба с кибернетичната престъпност.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати