23 Април 2024 г. Вторник

България в топ 3 по укрити доходи в ЕС

2011-08-02 07:21:22

В Италия не се декларират 51,2 процента от данъчно облагаемите суми, което поставя страната на първо място по укриване на доходи в Европейския съюз, съобщиднес в информационния си бюлетин Асоциацията на италианските данъкоплатци, предаде АСН.

На второ място е Румъния с 41,6 процента, а трета е България с 38,3 на сто. Челната "петорка" допълват Естония и Словакия - съответно с 37,4 и 32,4 процента укрити доходи.

Според НСИ, който прави изчисления по обща за целия ЕС методика, само 10% от икономиката ни е в сивия сектор. Този процент обаче няма отношение към криенето на данъци за имущество и обхваща само производството на стоки и услуги, за които са спестени ДДС, акцизи, данъци върху приходите и труда.

Според анкета на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) през изминалата година у нас сивият сектор е обхванал 42% от икономиката. Анкета сред гражданите показва дори още по-висок дял на сивата икономика 58%, като в последните години продължава да расте.

Изнесените данни са близки до оценките, правени от български неправителствени организации, но надвишават 4 пъти оценките на официалната ни статистика. 

Изненадващо гърците не са в предните редици, въпреки че съседите ни се славят като шампиони по заобикаляне на задълженията към хазната.

Най-съвестни са данъкоплатците в Швеция, където недекларираните суми са едва 7,6 на сто, в Белгия - 10,3 и във Великобритания - 11,9 процента.

Проучването се базира на данни от финансовите полиции на страните от ЕС.

"Рекордьори" в Италия по неплатени данъци са фирмите за дизайн и поддръжка на сайтове за продажба на стоки и услуги в интернет, предава БТА.

Регистрирани са 2,225 милиона такива сайта, но само 800 000 от тях са редовно фактурирани, което означава, че два от всеки три сайта за електронна търговия нямат създатели и просто "са възникнали от само себе си".

Тъй като всеки сайт или портал има нужда и от обновление, то италианските специалисти изчисляват данъчните загуби на около 3 милиарда евро годишно.
 
"Анализът показва, че агенциите за уеб маркетинг укриват повече доходи от погребалните бюра. Те прибират много високи хонорари от продавачите на стоки и услуги в интернет, след което изчезват безследно," констатира президентът на Асоциацията на италианските данъкоплатци Виторио Карломаньо.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати