29 Март 2024 г. Петък

КАТ: Вдигай ръка преди зебра, за да останеш жив

2011-08-02 06:58:47
Вдигайте ръка, преди да преминете през пешеходната пътека. Така ясно и недвусмислено ще заявите своето намерение, шофьорите ще могат да ви видят навреме и ще останете жив и здрав. Това призовава ръководството на КАТ – София, пише “24 часа”.

Новата инициатива се опира на действащия и в момента Закон за движение по пътищата. Според чл. 120 това право се дава на всеки пешеходец. Практиката е отдавна известна в Европа, но у нас никой не я ползва, коментираха още експертите.

Най-уязвими на пътя са пешеходците и затова вниманието ни е насочено към това да запазим всеки живот на пътя, коментира началникът на КАТ - София Богдан Милчев.

"Искаме цялото общество да се присъедини към идеята и да разбере, че когато пешеходците визуално заявяват намерението си, със сигурност шофьорите ще имат време да спрат", обясни Богдан Милчев.

Според чл. 120 от сега действащия закон за движение по пътищата всеки човек, който се намира на тротоара, може да вдигне ръка и да поиска предимство.

Това обаче не е популярно и в момента никой не се възползва от него, коментират специалистите.

От КАТ отчитат още, че не е работено активно в последните 10 години по линия пешеходци.

Много често деца и възрастни изкачат изненадващо на пътя и шофьорите нямат време да реагират адекватно. Тогава винаги е ясен изходът от този сблъсък и той е в полза на автомобила.

Само за последните 40 дни по столичните улици са загинали 4-ма пешеходци, ранени са 67.

В сравнение със същия период на м. г. има намаление на броя на убитите, но от КАТ не са доволни от резултатите.

Да се вдига ръка не е задължително, а само препоръчително, обясняват от столичната Пътна полиция.

"Аз искам да мина!” Така шофьорът ще е предупреден и може дори да примигне със светлини, че му дава път"Пресичам! Спрете!”.

Ако пешеходецът е подал този сигнал, шофьорът вече е длъжен да се съобрази. Наказанието в противен случай е 50 лева за отнемане на предимство.

Като общество имаме много работа, защото е добре да научим и децата си на това. Когато от малки са запознати със своето право, те ще могат да се възползват от него и да пазят живота си, коментира заместник-началникът на КАТ - София Иво Писанов.

"В момента 30 екипа на КАТ работят в столицата, но не може да сложим до всеки пешеходец полицай", коментира Богдан Милчев, цитиран от “24 часа”.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати