28 Март 2024 г. Четвъртък

МВФ: Румъния може да си позволи увеличение на заплатите

2011-08-01 16:16:03
Представителят на МВФ в Румъния Джефри Франкс обяви, че страната може да си позволи да увеличи заплатите в държавния сектор, след като икономиката й се възстановява, съобщи Associated Press.

Според Франкс правителството може, макар и малко, да увеличи заплатите в идните месеци и допълни, че очаква икономиката да нарасне с 1.5% тази година и с около 4% през 2012 г.

Румъния намали надниците с една четвърт през 2010 г. и въведе още тежки икономии, за да отговори на условията на заема, получен от МВФ, с който бяха изплатени заплати и пенсии в страната.

През 2009 г. Румъния взе двегодишен заем на стойност 20 млрд. евро от МВФ, ЕС и Световната банка, след като икономиката на страната се сви със 7.1%.

Може да се наложи централната банка на Румъния да увеличи лихвените проценти тази година, за да отвърне на възможните увеличения в цената на енергията, посочва още Джефри Франкс, цитиран от Bloomberg. Според него централната банка трябва да е ориентирана към затягане на паричната политика и запазване на нивата на задължителни резерви в чуждестранна валута, държани от банките в страната. 

"Ранните знаци, които получаваме от инфлацията за юли, изглеждат доста добре, така че напрежението намалява", коментира Франкс и добавя, че все пак централната банка трябва да е готова да затяга още политиката си.

Banca Nationala a Romaniei остави в края на юни основния си лихвен процент непроменен за тринайсти пореден месец на ниво от 6.25%, за да се справи с инфлацията, породена от вдигането на ставката на ДДС с 5% и ръста на световните цени на стоките. Банката очаква инфлацията да намалее до 5% през септември заради добрата реколта, която ще смъкне цените на храните. 
 
През юни показателят неочаквано падна до 7.9% след почти тригодишен пик от 8.4% през май.

Централната банка прогнозира инфлацията да спадне до 5.1% в края на годината, докато МВФ смята че тя ще е 5.5%. 

Освен това се очаква интересът на инвеститорите към Румъния да се повиши след като агенция Fitch увеличи рейтинга на държавния дълг на страната до инвестиционно ниво, каза още Франкс, цитиран от Bloomberg.

Все пак, Букурещ трябва внимателно да изгради плановете си за продажба на държавни активи и да им сложи сложи атрактивни цени, за да не обезкуражи инвеститорите, след като вече отложи продажба на акции в OMV Petrom SA, най-голямата петролна компания в страната, посочва Франкс.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати