20 Април 2024 г. Събота

Цените нагоре, доходите надолу!

2011-08-01 15:43:51
Издръжката за живот на член на четиричленно домакинство през юни е нараснала с 6,8 на сто спрямо юни 2010 година и е 528,14 лева. 

Тоест на домакинство му трябват поне 2013 лева месечно за нормален живот, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

От първи юли растат цените на основни стоки и на горива. При този темп инфлацията през декември ще е 8-9 процента на годишна база, каза Димитров. 

Инфлацията през юни е 3,5 на сто на годишна база, докато средната за ЕС е 3,1 на сто. 

Тази инфлация нанася директни вреди на покупателните способности на всички български граждани, коментира президентът на КНСБ. 

Границата на бедност през юни вече е 198,48 лева и се е увеличила със 7,2 на сто спрямо юни 2010 година.

На този фон доходите на домакинствата падат с 2,1 на сто през първото тримесечие спрямо същия период на 2010 година, отчете още синдикатът. 

В КНСБ са установили, че на пазара на труда има стагнация. В няколко сектора производството се увеличава, но няма ръст на заплатата и на заетите лица. 

В тази връзка синдикатът започва подготовка на есенна кампания за по-високи доходи. 

КНСБ ще иска от 2012 година увеличение на разходите за бюджетни заплати с 10 процента в някои браншове, където има нарастване на производителността, без това да е отразено в адекватен ръст на заплатата или в броя на заетите. 

При добива на въглища например има ръст от 13 процента за първите три месеца, а броят на заетите хора пада с 1,7 на сто, а средната заплата – с 0,8 на сто.

33% от всички заети работят за трудово възнаграждение под 75% от средната работна заплата. 

Най-ниски са заплатите в сферите на озеленяването, производството на мебели, облекло и преработката на кожи, отчитат още от синдиката. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати