20 Април 2024 г. Събота

Съдът върна лиценза на "Лукойл". Засега

2011-08-01 14:58:45

Софийският административен съд спря предварителното изпълнение на решение от 22 юли на директора на Агенция "Митници", с което е отнет лицензът на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки, съобщиха от съда. 

Заключението на магистратите дойде след жалба, подадена от компанията.

Изпълнението се спира до приключване на съдебното производство по обжалване на решението.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните. 

Съдът е преценил, че са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на „Лукойл” значителна или трудно поправима вреда по смисъла на закона и е по-добре, докато компанията води дела с митниците, да разполага с лиценз. 

Магистратите са се съобразили и с обстоятелството, че компанията е лицензиран складодържател и по отношение на него е приложим режимът на отложено плащане на акциз. 

За „връщането“ на лиценза е повлияло и обстоятелството, че са сключени договори с „Холдинг БДЖ” ЕАД и „Столичен транспорт” ЕАД, по силата на които жалбоподателят е доставчик на дизелово гориво. 

Представено е и писмо от „Бългериан Авиейшън Груп”, от което било видно, че не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива. 

"Ситуацията остава непроменена“, заяви пред БНР шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

„Това решение е на първа инстанция и ние ще го обжалваме. "Лукойл" все още не може да работи като митнически склад", категоричен е Митничар №1. Всички суровини, които използват, могат да си ги купуват с платен акциз, да произвеждат и да си вършат дейността, заяви директорът на Агенция "Митници". 

С негово решение от 22 юли се прекрати действието на лицензите за управление на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал "Росенец" на лицензирания складодържател "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. 

Причината беше, че не са спазени законовите изисквания и не са монтирани задължителните измервателни уреди, които да отчитат точните количества горива, пуснати на пазара. 

Относно възможността за преговори с "Лукойл Нефтохим" директорът на Агенция „Митници”Тука няма преговори, тука има изпълнение или неизпълнение на законови изисквания“.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати