28 Март 2024 г. Четвъртък

Черната събота във Франция – 360 км колони по пътищата

2011-07-31 08:28:10
Известна е като Черната събота - последната събота на месец юли, когато тълпи от френски летовници се отправят към плажовете в страната, за да сменят първата група от връщащи се курортисти, образувайки помежду си стотици километри автомобилни колони, съобщава ДПА.

Неприятностите започнаха вчера, след като хиляди летовници с идеята, че ще изпреварят съботния хаос, се натовариха в автомобилите си и потеглиха към крайбрежието или съответно към дома, предизвиквайки 430-километрово задръстване. Очакваше се днес да бъде по-лошо.

На правителствения уебсайт върху карта на Франция, показваща условията за пътуване, бяха маркирани със знаци за опасност пътищата от Париж на юг към Лазурния бряг (Ривиерата), на запад към Бретан и на север към тунела под Ламанша.

Сутринта са регистрирани колони от 360 километра, като задръстване на магистралата южно от Лион се е разпростряло до над 90 километра.

Националният център за пътна информация съобщи, че обемът на трафика е значително по-малък, отколкото по същото време миналата година, като отражение на нарастващия брой хора, прекарващи почивките си у дома, за да пестят пари.

Според допитване, оповестено неотдавна от радио Франс инфо, 45 процента от хората са отговорили, че не планират ваканционно пътуване.

За да бъдат в крак с електората, повечето френски политици също остават близо до дома си тази година.

Президентът Никола Саркози ще прекара около три седмици в Кап Негр - курорт на средиземноморското крайбрежие, близо до Тулон, където семейството на бременната му съпруга Карла Бруни-Саркози има вила.

Саркози, койо се очаква да се бори за втори мандат на изборите, насрочени за април и май догодина, ще си вземе работа за почивката, съобщи президентството.

Надеждата на френските социалисти за президент Мартин Обри пък заяви, ще прекара почивката си със своето семейство в Бретан. Тя също ще си вземе "домашно за ваканцията", според съветниците й.

Нейният основен конкурент за президентската кандидатура на Социалистическата партия Франсоа Оланд, който се има за "Г-н нормален", каза, че ще "направи като всеки друг".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати