18 Април 2024 г. Четвъртък

Цветанов: Костов иска да разделя и владее

2011-07-29 11:42:29

Цветанов за вота

„В случая имаше една цел – персонални атаки към министъра на вътрешните работи, и то в сектор, в който от последните 20  г., като погледнем как се е развивал за последните 2 г., може би са постигнати най-големи успехи в борбата срещу организираната престъпност“.

Това напълно доказва, че вотът на недоверие е бил безсмислен, заяви вицепремиерът Цветан Цветанов пред БНТ.

„България е единствената държава от всички новоприети членки в ЕС, за която се въвежда механизъм за оценка в борбата срещу организираната престъпност.“

Има сигнали, заяви той, че през 2013 г. и този механизъм ще отпадне.„Смятам, че с двата доклада 2010 и 2011 с междинните и летните дават подобна тенденция“.

„Смятам, че доверието, което беше дадено със 143 гласа, дава много ясен знак къде се намира опозицията, а и самите политически формации се компрометираха с това, че се обединиха две диаметрално противоположни политически полета – дясното със „Синята коалиция“ и лявото – със БСП и ДПС“.

За „Атака“ и „Синята коалиция“

„В политиката трябва все пак да се придържаш към някакви принципи“, беше кратката реплика на Цветанов на въпроса за подкрепата на „Атака“ по време на вота.

„Мартин Димитров не може да взима сам решения. Той е подвластен на Иван Костов“, коментира Цветанов отношенията в „Синята коалиция“.

„Иван Костов е човекът, който искаше да разделя и да владее. И това искаше да го направи и със сегашния кабинет, когато декларираше при мен на четири очи едно, след това декларираше при други министри друго“.

„По същия начин процедира предполагам и във вътрешнополитически план в партията си и в „Синята коалиция“. Аз съм убеден, че членовете на СДС в много от случаите съжаляват за тази коалиция, защото СДС съм убеден, че може би щеше да постигне по-висок резултат 2009 г., ако бяха играли самостоятелно. Защото имаше подобни разговори от ДСБ и желанието им да участваме заедно – „Синята коалиция“ и ГЕРБ,  в мажоритарните вотове“.

Цветанов обясни, че според социологическите проучвания на ДСБ трите партии заедно са имали шансове да спечелят 18 мажоритарни вота, а ГЕРБ самостоятелно само – 5.

„Ние имахме друга социология, заяви министърът, и затова се явихме сами на изборите".

Създаването на ГЕРБ

Всички нови политически проекти винаги са се създавали от конкретна ситуация – началото на прехода, идването на Царя, даде примери Цветанов.

А при ГЕРБ не е така, заяви той.

Имаше такова желание сред гражданите „и след 2006 г. до лятото на 2009 г. ние имахме възможност да изградим реални структури и да спечелим вота, не от емоция“, обясни вицепремиерът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати