20 Април 2024 г. Събота

Дянков се запъна кат' магаре на мост

2011-07-29 11:36:41

Финансовият министър Симеон Дянков обяви в парламента, че вече има организирани доставки на гориво, за които отговарят министрите Ивайло Московски и Трайчо Трайков.

"Няма проблем нито с доставките на бензин, нито на гориво за БДЖ и за авиокомпаниите", успокои отново вицепремиерът в кулоарите.

По думите му в държавния резерв има достатъчно бензин за 160 дни и уточни, че вече няколко компании са преориентирали гориво към България и от днес започват да влизат в страната, а при необходимост ще се договорят и допълнителни доставки.

"Имаме достатъчно гориво за самолетите – в държавния резерв има за около един месец", отбеляза финансовият министър и добави, че до използване на горивото в държавния резерв няма да се стигне.

Той посочи, че не само българската рафинерия доставя гориво за самолети на Балканите, а и румънската рафинерия, която също е на "Лукойл", и две гръцки рафинерии имат възможности за доставяне на т.нар. jet fuel.

Такава рафинерия има и в Словакия, която не била далеч по думите на Дянков.

"За всеки случай вчера говорихме с министър Трайков и вече сме тръгнали по процедурата, така че да имаме възможност веднага да реагираме, ако това е необходимо", уточни той.

Според него дали ще има по-високи цени на горивата, ще покаже пазарът.

 

Дянков допълни, че данъчната проверка на "Лукойл Нефтохим" все още продължава.

"Там се прави инвентаризация на ресурсите, която ще продължи още десет дни", уточни той.

Министърът на финансите заяви, че законът се прилага без изключения за когото и да е и че защитата на интересите на България ще продължи докрай.

"Явно не са смятали, че ще изпълняват закона, сега са разбрали, че държавата и законът са над която и да било фирма и съм убеден, че в най-кратки срокове ще го направят, иначе няма да работи рафинерията", добави Дянков.

Финансовият министър заяви, че не е запознат да са договаряни нови срокове за привеждане на данъчните складове на "Лукойл" в съответствие с изискванията на закона.

"Не съм бил част от такива договорки и митниците явно не са били част от такива договорки", заяви Симеон Дянков.

"Вече 74 данъчни склада за течни горива са привели дейността си спрямо изискванията на закона, а четири не са и вече са преустановили работата си. Има връчени две решения за прекратяване на дейност, а проверката на два други данъчни склада не е приключила".

Това отчете по-рано в парламента финансовият министър в отговор на въпрос на депутата Иван Иванов за снабдяването на данъчните складове на течни горива с необходимите измервателни уреди.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати