29 Март 2024 г. Петък

Дянков ще се отчита за резерва на НЗОК

2011-07-29 11:32:11

Разискване за прехвърлените 1,4 млрд. лв. от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към фискалния резерв ще се състои на 2 септември, обяви зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов.

Искането за разискване е по питане на депутатите Мая Манолова, Хасан Адемов, Янаки Стоилов и Нигяр Джафер към вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. То е подкрепено от 61 народни представители.

Решението дойде по време на парламентарния контрол, когато депутати от БСП и ДПС поискаха актуална информация за прехвърлените миналата година средства.

“Какво направихте с прехвърлените 1,4 млрд. лева от НЗОК към фискалния резерв миналата година и ще оставите ли здравната система да се гърчи в безпаричие, ако се окаже, че те са налични в държавния бюджет?”, попита депутатът от левицата Мая Манолова.

Тя се възмути „парите на гражданите за здраве да играят като спасителна сламка за бюджета”, като "пълнят дупки", а в същото време общинските болници трупат все по-големи дългове, въпрос на време е кога ще фалират диспансерите, няма пари и за лекарства, ограничени са и средствата за лечение и трансплантации.

По думите на Манолова прехвърлянето на средствата е демотивирало хората и те не внасят здравните си вноски.

„Почти година по-късно броят на неосигурените български граждани е близо два милиона”, заяви тя.

Финансовият министър Симеон Дянков отговори, че резервът на касата по принцип е част от фискалния резерв и в този смисъл не е бил прехвърлян към резерва на държавата.

“Банковите сметки, чиито салда са включени във фискалния резерв, са всички сметки, включени в единната държавна сметка, както и останалите, обслужвани от БНБ сметки на бюджетни предприятия. Тук попадат и средствата, депозирани по сметки на здравната каса и на централния бюджет в БНБ”, уточни той.

Тук се включи депутатът от ДПС Хасан Адемов, който репликира Дянков с аргумента, че прехвърлените средства от НЗОК към фискалния резерв е трябвало да послужат за финансиране на болничната помощ, а не за друго.

Адемов заяви, че като вицепремиер, отговарящ за здравеопазването, Симеон Дянков напълно се е провалил в опита си да реформира системата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати