20 Април 2024 г. Събота

Първанов надскочи Борисов

2011-07-29 11:27:35

Кристалина Георгиева (55%), Георги Първанов (49%) и Меглена Кунева (43%) са политиците, към които има най-високо обществено доверие.

Премиерът Бойко Борисов заема четвъртото място сред най-харесваните политици, одобрението за него е 41%.

Това показва изследване на социологическа агенция "Медиана", представено от Кольо Колев. Анкетата е проведена в периода 23-27 юли.

На въпрос "Ако парламентарните избори бяха днес, за кого бихте гласували?", 25,7% от анкетираните са отговорили ГЕРБ, а 20% – БСП, ДПС би получила 6,6%.

За Синята коалиция биха гласували 5,6 на сто и по думите на социолога, тя вече възвръща политическото си здраве.

"Атака" продължава да се "топи" в прегръдките на управляващите и подкрепата й е 2,2 на сто, отчита Колев.

Според него фактът, че проучването се е провело по време на дебатите по третия вот на недоверие, е оказал влияние върху резултатите.

"Най-вероятно президентските избори ще се решат на балотаж", допълни социологът.

Кольо Колев открои трима основни играчи на президентския вот – независимия кандидат Меглена Кунева, номинирания от левицата Ивайло Калфин, както и "енигматичния", по думите на социолога, кандидат на ГЕРБ.

"При тази конфигурация почти без съмнение ще има втори тур", прогнозира той.

Според данните по 38 на сто от анкетираните биха гласували за Меглена Кунева и за кандидат на ГЕРБ, а Калфин е подкрепян от 31%.

По 10 процента биха дали гласа си за синия кандидат Румен Христов и за лидера на "Атака" Волен Сидеров, а 5 на сто - за кандидата на РЗС Атанас Семов.

Социологът уточни, че на този въпрос един човек е можел да посочи повече от един кандидат, както и че все още не може да се прави прогноза между кои кандидати ще бъде балотажът.

9 на сто от избирателите признават, че биха продали гласа си за 100 лева, а 15% биха го отстъпили при 300 лева.

Кольо Колев отбеляза, че в действителност делът на хората, които са готови да търгуват с гласа си, е по-голям и прeдупреди, че има сериозна опасност от деформация на демократичната процедура.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати