23 Април 2024 г. Вторник

Български студентки се оплакаха от тайни камери в апартамента им в САЩ

2011-07-29 07:14:51
Две студентки от България, живеещи от месец май в щата Флорида, се оплакаха в местната полиция, че са открили тайни камери в наетия от тях апартамент.

Миниатюрните устройства били монтирани в спалните и баните и момичетата се притесняват, че всяка тяхно движение може би е било излъчвано в интернет, разказва регионалният в."Сейнт Питърсбърг таймс".

22-годишната Ваня Самоковарева и 23-годишната Ралица Джамбазова разказаха за случилото се и пред местния телевизионен канал Bay News 9.

Те наели жилището в района на Уестчейс в окърг Хилсбъроу за срок от 3 месеца. Българките споделиха пред Bay News 9, че късно в понеделник уведомили полицията, че са открили скритите камери.

Когато се нанесли в апартамента, те се майтапели, че противопожарните устройства на тавана и детекторите за движение на алармената инсталация им приличат на камери, но седмици наред не се усъмнили, че може апаратчетата да не са това, което изглеждат.

Техен бивш съквартирант обаче огледал през уикенда едно от устройствата и когато пуснал в интернет серийния му номер, се оказало, че това са миниатюрни видео камери.

След това те проследили накъде водят кабелите и те ги отвели до заключен дрешник. Когато го разбили вратата, вътре открили електронно устройство, подобно на декодер за сателитна телевизия, и нещо, което прилича на рутер за безжичен интернет.
"Бях шокирана. Това е ужасно, изобщо не съм допускала, че нещо подобно може да се случи на мен или на приятелката ми. Тук сме само за едно лято да работим и да попътуваме", казва Джамбазова пред Bay News 9. Момичетата веднага залепили със скоч и хартия отворите на камерите и заявяват, че напускат жилището в края на месеца.

От службата на местният шериф съобщиха, че разследват къде може да е отивал сигналът и дали изобщо кадрите са стигали до интернет. Проследява се кой е собственик на камерите, но засега не се споменава дали има заподозрян.

Джамбазова, която е студентка от София, споделя, че е открила местен работодател чрез българската Sky Travel, помагаща на младежи да пътуват в чужбина, за да подобрят английския си. По думите й компанията намира работодател и урежда документите за пътуване, включително визите, срещу такса от 1000 долара.
Двете уведомили "международната агенция, която им уредила пътуването, както и Sky Travel".

Самоковарева допълва, че жилището им е дадено под наем от техния работодател, но било почти празно и трябвало да купят повечето от мебелите, които ползват. В банята нямало завеса на душ кабината, но това не им се сторило подозрително.

Във Флорида момичетата работели като модели и се снимали в рекламна кампания за пицария и за фирма за разнасяне на поръчки по домовете. "Носехме костюми на супер-герои и такива неща", описва Джамбазова. След края на този ангажимент те си намерили друга работа в заведение Wing House.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати