24 Април 2024 г. Сряда

Опасенията за фалит на САЩ се увеличават

2011-07-29 07:11:53
Броени дни преди да изтече крайният срок за повишаване на американския таван на дълга - 2 август, републиканците и демократите в Конгреса не могат да стигнат до общо решение, пише агенция "Ройтерс". Федералният резерв (Фед) е под натиск, тъй като не желае да обяви сценарии на действие, ако се стигне до фалит.

А вероятността за това се увеличава, доказателство за което е фактът, че кредитните суапове (CDS-и) срещу фалит на страната достигнаха най-високото си равнище от 2009 г. насам.

Повишението на тавана, който сега е 14.3 млрд. долара, трябва да се случи преди 2 август. След тази дата страната няма да може законово да покрива задълженията си и ще изпадне във фалит. Дни преди това да се случи обаче, политиците са далеч от окончателно споразумение.

Ръководителят на републиканците в Камарата на представителите Джон Боенър представи план, който снощи трябваше да бъде гласуван в Конгреса. Той обаче може и да го забави, ако прецени, че предложението няма да бъде прието.

Дори обаче планът да бъде одобрен от конгресмените, то ще трябва да премине и през контролирания от демократите Сенат. Това по всяка вероятност няма да се случи, тъй като демократическият лидер Хари Рейд е изготвил алтернативно предложение.

Междувременно представители на двете партии се опитват да изготвят пакет от мерки, който би преминал през Конгреса и Сената. Основното противоречие между републиканците и демократите е дали таванът да бъде вдигнат наведнъж или на два пъти.

Планът на Боенър предвижда вдигане на тавана с 900 млрд. долара сега и съкращаване на разходи в размер на 917 млрд. долара. Ако политиците приемат съкращения за още 1.8 трлн. долара, таванът ще бъде повишен с нови 1.6 трлн. долара през следващата година.

Президентът Барак Обама обаче не одобрява този подход. Той настоява за еднократно повишение и то да е толкова голямо, че да не се наложи преразглеждането му през изборната 2012 г.

С приближаване на крайния срок перспективата за технически фалит започва да изглежда все по-реална в очите както на инвеститорите, така и на обикновените американци.

Членовете на Конгреса и президента са бомбардирани от писма с призиви за изготвяне на адекватно решение. Опасенията са, че при фалит рейтинговите агенции ще свалят оценката си за страната. Това може да предизвика паника на пазарите и да нанесе щети на икономиката, която може отново да изпадне в рецесия.

Патовата ситуация във Вашингтон създава притеснения, че американската икономика може да започне да губи конкурентността си в дългосрочен план. Според някои анализатори статутът на долара на световна резервна валута е поставен под въпрос.

"САЩ изпитват момент тип "края на една империя". Ролята на долара като резервна валута ще започне постепенно да се понижава", заяви Джим Лийвис, анализатор от M&G Investments в Лондон.

Банкери коментират, че по-краткосрочните ефекти включват срив на пазара на държавни облигации, големи приливи или отливи на депозити и евентуално ново замръзване на междубанковото кредитиране. Въпреки опасенията им обаче Фед не желае да обсъди с тях как ще се действа при подобна ситуация.

"Отговорните хора от правителството не се ангажират с отговори и не са напълно сигурни какво ще се случи", коментира представител от банковите среди, цитиран от "Файненшъл таймс". "Не получаваме никаква информация от тях", допълни той.

Фед се намира в много сложна ситуация. Институцията е едновременно регулатор на системата и агент на правителството. Централната банка има задължението да "плаща сметките" на финансовото министерство, да извършва електронните разплащания, да емитира държавни облигации и др.

"Федералният резерв служи като фискален агент на правителството. В тази си функция ние осъществяваме оперативно планиране с финансовото министерство", коментираха от централната банка. "Ще можем да дадем допълнителна информация и насоки, когато има повече яснота от Конгреса и когато финансовото министерство ни представи конкретните планове."

Министерството все още не е оповестило публично плановете за действие, в случай че крайният срок не бъде спазен. То разполага с различни сценарии за действие (виж карето), но преди да вземе окончателно решение, Фед не може да обсъжда последиците с банките.

Според някои представители на банковия сектор централната банка не желае да изпраща послание, че се подготвя за понижение на рейтинга или фалит.

Несигурността около ситуацията вече започна да създава напрежение на финансовите пазари. В началото на седмицата индексът S&P 500 отчете най-големия си спад от началото на юни, а Nasdaq се представи най-зле от февруари.

"Спадът на фондовите пазари е очевидна реакция на напрежението между Конгреса и президента", каза Джак Аблин, главен инвестиционен директор на Harris Private Bank. "Това определено изнервя инвеститорите по света", допълни той.

Доказателство за напрежението на пазарите е фактът, че застраховките срещу фалит на страната достигнаха най-високото си равнище от март 2009 г. насам. CDS-ите (Credit Default Swap) са финансови инструменти, при които купувачът им се компенсира, в случай че продавачът пропусне плащания - ситуация, известна като кредитно събитие. Колкото по-висока е вероятността това да се случи, толкова по-скъпи стават кредитните суапове.

"Пазарът на американски CDS-и е много по-малко ликвиден от тези на други държави, тъй като доскоро никой не смяташе, че съществува вероятност страната да създаде кредитно събитие", коментира Айра Джърси, анализатор от Credit Suisse. "Рискът от фалит изнервя пазарите", допълни той.
Стойността на едногодишните кредитни суапове се повиши рязко през настоящата седмица, достигайки 90 базисни пункта. Петгодишните книжа пък достигнаха 65 базисни пункта за първи път в историята.

Анализатори коментират, че ако политиците не повишат тавана навреме и Вашингтон изтърве вноска, инвеститорите ще получат огромни компенсации.

Вариантите пред Обама при липса на споразумение


Ако таванът на американския дълг не бъде повишен преди 2 август, страната ще бъде застрашена от технически фалит. Агенция "Ройтерс" обобщава какви стъпки може да предприеме администрацията на президента Барак Обама, за да избегне този сценарий.

- Продажба на активи - финансовото министерство може да продаде някои държавни активи като злато или ценни книжа, обезпечени с ипотеки.

- Законодателни промени - според някои анализатори могат да се направят промени в закона за дълга. Таванът му може да бъде премахнат или повишаването му да зависи единствено от президента.

- Приоритетизиране на плащанията - финансовото министерство може да забави някои плащания за сметка на други. Например може да се отложи изплащането на пенсии и социални придобивки. Целта е да не се изтърве вноска по обслужване на външния дълг, което автоматично означава фалит.

- Помощ от Фед - централната банка играе ролята на брокер на финансовото министерство на пазара. Тя не може да набира капитал от негово име. Институцията обаче може да се включи в някои оперативни въпроси, тъй като през нея минават парите за изплащане на социални придобивки, заплатите в публичния сектор и др.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати