29 Март 2024 г. Петък

Надявам се "Лукойл" да не тръгне на война с държавата!

2011-07-29 06:49:23

„Преди една година сме приели закон, той влиза в сила и всички трябва да го изпълнят. Какво повече да коментирам в тази ситуация – има закон – отнет е лицензът“, коментира премиерът Бойко Борисов казуса "Лукойл".

„Оттам нататък пък има закони, които позволяват да се обжалва. Така че рафинерията има право да си обжалва, ние имаме право да си изпълняваме закона по начина, по който митниците са го приложили”, продължи Борисов.

Тук вицепремиерът Дянков обясни, че преди 15 месеца, при приемането на Закона за акцизите и данъчните складове, той е бил атакуван в съда от асоциацията, в която членува „Лукойл“, а не директно от компанията. Върховният административен съд обаче е отсъдил в полза на Агенция „Митници“.

Борисов коментира и въпроса за приятелството му с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев с познатата теза, че откакто е премиер, няма приятели.

„Приятелството си е едно. Там където започва държавата, законът и принципът, си е съвсем друго. Законът е над всички, държавата е най-големият приоритет. И когато преди месец и половина Дянков и Танов дойдоха при мен, даже след това поканихме и Трайков, аз им казах – каквото за всички, това и за тях”, каза Борисов.

 

Премиерът обяви, че до този момент от компанията не са предлагали график за инсталиране на измервателните уреди, заради които им беше отнет лицензът, и се зачуди защо след като е приложен законът в цялата му строгост и точност, се налага да прави коментари „сякаш в България някой има свещени крави”.

Той повтори, че не иска спекулации по темата и очаква коректно поведение от „Лукойл“, защото например градският транспорт в София има задължения към компанията.

„Надявам се, че рафинерията ще постъпи отговорно, особено за авиогоривото, защото с другите продукти, мисля, че ще се оправим, защото рано или късно те пак ще си имат лиценз – това е най-голямото българско предприятие и се надявам да не тръгнат на война с държавата, истински ги съветвам”, натърти Борисов.

На въпрос дали ситуацията с „Лукойл”"">„Прилагане на закона и аз се учудвам как г-н Костов и Мартин Димитров, преди да искат да ни свалят, на другия ден казват, че подкрепят правителството. Защо това не е направено толкова много години да се поставят тези датчици. Как е работила не само тази рафинерия, ами и бензиностанциите в България, как са продавани горивата цели влакови композиции години наред... Вместо Станишев да си поръси главата с пепел за пропуснатите ползи за държавата толкова много години, сега, когато прилагаме закона, започва пак с неговите театралничества”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати