29 Март 2024 г. Петък

Убит е командирът на либийските бунтовници

2011-07-29 06:30:39
Koмандир на бунтовническите сили в Либия Абдел Фатах Юнис е убит, съобщават световните медии.

Председателят на Преходния национален съвет Мустафа Абдел Джалил заяви, че Юнис е застрелян докато е пътувал от фронтовата линия към Бенгази, за да информира съвета относно ситуацията в района на град Брега. Убити са и телохранители на командира на бунтовниците.

"Получихме информация днес, че Юнис и двама от неговите бодигардове са били застреляни, след като той беше извикан да се яви пред съдебна комисия, разследваща военни въпроси", заяви Мустафа Абдел Джалил.

Той допълни, че ръководителят на въоръжената група, която е застреляла срещу Юнис, е бил арестуван от бунтовническите сили за сигурност.

Абдел Фатах Юнис бе част от групата, участвала в преврата през 1969 г., който доведе Муамар Кадафи на власт, припомня Ройтерс. Той беше министър на вътрешните работи, докато през февруари тази година премина на страната на бунтовниците.

Юнис беше замесен в спор за лидерството на бунтовническите сили, тъй като някои бунтовници трудно приемаха факта, че до неотдавна той е бил близък с Кадафи.

Абдул Джалил описа Юнис като "един от най-големите герои на революцията от 17-и февруари" – датата, която маркира началото на протестите срещу режима на Кадафи, посочва ДПА.

Вчера Ройтерс съобщи, че Преходният национален съвет е отзовал Юнис от фронтовата линия. Причината за това не беше обявена, но според слухове в Бенгази той е заподозрян, че е преговарял тайно с представители на правителството на Кадафи, посочва агенцията. 

Домът на Юнис в Бенгази беше охраняван от въоръжени охранители. 

Скоро след като смъртта на бунтовническия лидер беше обявена, три експлозии разтърсиха центъра на либийската столица Триполи, отбелязва ДПА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати