25 Април 2024 г. Четвъртък

Независими разиграха театро в НС

2011-07-28 13:05:55

Независимите депутати Камен Петков, Кирил Гумнеров, Огнян Пейчев и Корман Исмаилов обявиха пред медиите в парламента, че искат председателят на парламента Цецка Цачева да бъде освободена предсрочно.

„Вчера се доказа, че само двама независими депутати влязоха в комисии, което се полага на всеки по конституция”, посочи Петков.

По думите му независимите многократно са били уверявани, че ще бъдат включени в парламентарните комисии, но вече няколко месеца нямало резултат.

„Влизането на един депутат в комисия не е за да вземе допълнителни 300 лева. Това е отговорност, тя е по конституция. Един народен представител първо трябва да си тежи на мястото в комисия, а после в пленарната зала”, заяви Петков и допълни, че вече 8 месеца не е член на комисия.

Корман Исмаилов пък обясни, че попълването на състава на комисиите в НС е чисто процедурен проблем. Той подчерта, че в случая не става въпрос за натиск срещу председателя на парламента, а за това независимите да изразят възмущението си от забавената с месеци процедура.

„Фрустрирани сме от това протакане”, коментира депутатът.

Независимите са направили подписка, която била на разположението на всички, които искат да я подкрепят.

В нея са отбелязани следните мотиви за исканата оставка на Цачева. Сред тях са, че председателят на НС е нарушила конституционните права за равнопоставеност на народните представители, редовно е допускала отправяне на оскърбителни думи срещу тях от парламентарната трибуна, както и превишавала правата си, като връща депутатски въпроси и питания до премиера и министрите.

След краткия брифинг четиримата независими се срещнаха с Цецка Цачева, за да обсъдят проблема.

Камен Петков съобщи след това, че са се споразумели независимите да влязат в състава на парламентарните комисии.

Петков поясни още, че ще бъде създадена работна група, която да преизчисли квотите на парламентарните групи и независимите в комисиите.

Принципите, които изработи комисията, ще бъдат гласувани през септември, като независимите няма да могат да заемат председателски или зам.-председателски постове в тях.

Това обаче означава, че участието на политическите партии ще бъде ограничено.

Според независимия депутат вероятно ще има и ревизиране на решенията на парламента от вчера, с които Касим Дал стана член на вътрешната комисия, а Стоян Иванов – на комисията по култура.

До началото на новата парламентарна сесия се отлага и събирането на подписи  под искането за предсрочното отстраняване на Цецка Цачева. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати